Το φάντασμα του… TikTok πάνω από τις ΗΠΑ: Γιατί η Βουλή ψήφισε να απαγορευθεί

Ένας νέος νόμος με επικαιροποιημένη διατύπωση που επεκτείνει την προθεσμία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην κινεζική εταιρία ByteDance προκειμένου να πουλήσει τις μετοχές του Τικ Τοκ πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη ψήφισε υπέρ του νέου νόμου, με 360 αντιπροσώπους να ψηφίζουν υπέρ και 58 κατά της νομοθεσίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει υπέρ του νόμου όταν κατατεθεί στην Γερουσία.

Εάν ο νόμος υπερψηφιστεί από την Γερουσία, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση έχει περάσει νόμο για να αποκλείσει μια ολόκληρη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο νόμος προστατεύει τους Αμερικανούς και ιδίως τα παιδιά της Αμερικής από την κακόβουλη επιρροή της κινεζικής προπαγάνδας στην εφαρμογή του TikTok. Αυτή η εφαρμογή είναι ένας κρυμμένος κατάσκοπος στα τηλέφωνα των Αμερικανών», δήλωσε σχετικά ο ρεπουμπλικανός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκ μέρους του Τέξας Michael McCaul, ο οποίος και συνέταξε την συγκεκριμένη νομοθεσία.

Πριν από την επικαιροποίησή του, ο εν λόγω νόμος έδινε περιθώριο έξι μηνών στην κινεζική εταιρία ByteDance να πουλήσει τις μετοχές της, προκειμένου το TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η νέα αυτή νομοθεσία αποτελεί ένα μέρος του «πακέτου βοήθειας στο εξωτερικό» υπέρ της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν που προτείνει η πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας, Maria Cantwell. Η βασική αλλαγή αφορά την επέκταση του χρονικού περιθωρίου των έξι μηνών στους δώδεκα.

«Όπως έχω πει, η επέκταση του χρονικού περιθωρίου για την πώληση του TikTok είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου ένας νέος αγοραστής να ολοκληρώσει την συναλλαγή. Υποστηρίζω την επικαιροποίηση αυτής της νομοθεσίας», δήλωσε η ίδια.

Για ποιο λόγο η Γερουσία δεν θέλει το TikTok στις ΗΠΑ

Σημειώνουμε ότι ο λόγος που η Αμερική επιμένει σε αυτή την θέση είναι επειδή ανησυχεί σχετικά με την διάρρευση των προσωπικών στοιχείων που συλλέγει η εφαρμογή για τους χρήστες της, στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι για λογοκρισία περιεχομένου που είναι κατά της κινεζικής κυβέρνησης. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Avril Haines, είχε προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024.

Εάν και η ByteDance, η οποία διαθέτει το 100% των μετοχών του TikTok, είναι μια ιδιωτική εταιρία, οι Αμερικανοί πολιτικοί τονίζουν τους ισχυρούς δεσμούς της με το κινεζικό κράτος.

Από την πλευρά του, το TikTok έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν έχει ούτε και σκοπεύει να μοιραστεί τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση. «Το TikTok είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα με την δική του ηγετική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και ενός διευθύνοντος συμβούλου που έχει ως βάση την Σιγκαπούρη, ενός υπηρεσιακού διευθυντή με βάση τις ΗΠΑ και ενός επικεφαλής παγκόσμιου καταπιστεύματος με βάση της Ιρλανδία. Με αυτό τον νόμο, θα απαγορεύσετε μια εφαρμογή που συνεισφέρει 24 δισεκατ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο», επιμένει η ByteDance.

Αλλά και η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση Μ.Μ.Ε., NPR, σχολίασε ότι σχετικά με τον νέο νόμο πως «είναι δυστυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί για ακόμα μια φορά ως κάλυψη την σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό, προκειμένου να περάσει έναν απαγορευτικό νόμου που θα καταπατήσει το δικαιώματα 170 εκατ. Αμερικανών στον ελεύθερο λόγο».

Μοίρασε το άρθρο!