ΠΑΟΚ – Άρης 1-1: Ο Βέλεθ “πάγωσε” την Τούμπα με γκολ-οφσάιντ

Ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα που έμεινε φέτος όρθια στην Τούμπα. Με γκολ – οφσάιντ του Βέλεθ στο 85′ οι “κίτρινοι” απέσπασαν 1-1 από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ με οβίδα του Βιεϊρίνια (39′).

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη δεν ανέδειξε νικητή. Όπως στο κύπελλο, έτσι και στο πρωτάθλημα (22η αγωνιστική) οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) και οι “κίτρινοι” έγιναν η πρώτη ομάδα φέτος που δεν φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο του Δικεφάλου (11 νίκες, 1 ισοπαλία).

Αυτή για τον ΠΑΟΚ ήταν η τρίτη φετινή ισοπαλία στη Super League (με Ατρόμητο και ΑΕΚ οι άλλες δύο). Ο πειθαρχημένος και ψυχωμένος Άρης, που στάθηκε εξαιρετικά, έμεινε αήττητος για πέμπτο διαδοχικό παιχνίδι και βρίσκεται στο +3 από τον έκτο Παναθηναϊκό. Σε 22 παιχνίδια ο ΠΑΟΚ μετρά πια 19 νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από το ΠΑΟΚ – Αρης:

1. Ο CAPTAIN ΣΤΗ… ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Ο Άρης δεν την… πάτησε όπως ο Ολυμπιακός, ο οποίος δέχτηκε γκολ στην Τούμπα ύστερα από τρία λεπτά. Οι “κίτρινοι” γνωρίζοντας ότι δεν θέλει και πολύ να το πληρώσουν με το ίδιο… νόμισμα, ήταν συγκροτημένοι στα μετόπισθεν, μπλόκαραν τον ΠΑΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως τον πίεζαν με τέτοιο τρόπο, που παιχνίδι αναγκάζονταν να κάνουν οι αμυντικοί του Δικεφάλου. Οι πλάγιοι μπακ των γηπεδούχων, Βιεϊρίνια και Μάτος αδυνατούσαν να ανέβουν και να απειλήσουν, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που και καλύτερα πατούσαν και ήταν αυτοί που είχαν τις τελικές (12′ Ματίγια, 17′, 33′ Ματέο Γκαρσία).

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον ΠΑΟΚ, εκεί είναι που… μιλάει ο αρχηγός. Ο Βιεϊρίνια στο 39′ επιχείρησε μακρινό σουτ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-0). Όπως ακριβώς είχε κάνει και με τον Ολυμπιακό (είχε ανοίξει το σκορ). Ο Πορτογάλος είχε κάνει τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο με τη μοναδική τελική προς την εστία. Μέτριος, αλλά αποτελεσματικός και… κυνικός ο ΠΑΟΚ, χάρη στην ποιότητα και την οξυδέρκεια του 33χρονου. Ο ΠΑΟΚ έκλεισε το ημίχρονο με 67% κατοχή μπάλας, τις εντυπώσεις είχε κερδίσει ο Άρης με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στην Τούμπα.

2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ, “ΦΟΡΤΩΣΕ” ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Την ίδια θετικότατη παρουσία και στο δεύτερο ημίχρονο είχε ο Άρης. Οι “κίτρινοι” ανέβασαν το ποσοστό κατοχής μπάλας (το 33% του πρώτου ημιχρόνου είχε γίνει 53% στο 60′), πίεζαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φτάνει η μπάλα σε Άκπομ και Μπίσεσβαρ, ενώ έκαναν παιχνίδι κυρίως από αριστερά με τον Σουηδό εξτρέμ Λάρσον, αλλά και με τα ανεβάσματα του μπακ Κόρχουτ.

Στο 64′ ο Παντελίδης πέρασε εκτός αγώνα τον Μαρτίνες, και “φόρτωσε” τη γραμμή κρούσης με τον Γιουνές. Ο Τυνήσιος με τα έξι γκολ σε 15 ματς, επέστρεψε στη δράση ύστερα από ένα μήνα και δέκα μέρες, έχοντας παραγκωνιστεί, δίχως όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του όσο αγωνίστηκε. Το πρόβλημα του Άρη ήταν πως έφτανε δύσκολα σε τελική προσπάθεια, καθώς ανασταλτικά ο ΠΑΟΚ έκανε εξαιρετική δουλειά.

3. Ο ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΒΕΛΕΘ ΕΚΑΝΕ ΤΗ “ΖΗΜΙΑ”

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης περνούσε ένα ήσυχο δεύτερο 45λεπτο. Στο 84′ ο Κόρχουτ, που είχε ανέβει, κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή (τον σώριασε στο έδαφος ο Ζαμπά). Ο κουρασμένος Ούγγρος έγινε αλλαγή, καθώς ο Παντελίδης ήθελε να δώσει φρεσκάρα στην αριστερή πλευρά. Από τη στατική φάση οι φιλοξενούμενοι έκαναν τη “ζημιά”. Ο Ματίγια εκτέλεσε το φάουλ, ο στόπερ Βέλεθ που ήταν εκτεθειμένος πρόλαβε τον Βαρέλα, έκανε την κεφαλιά και “εκτέλεσε” τον Πασχαλάκη, γράφοντας το 1-1. Βάσει της εικόνας του, ο Άρης άξιζε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα, άσχετα αν αυτό έγινε τελικά με τρόπο αντικανονικό.

Το φινάλε της αναμέτρησης βρήκε τον ΠΑΟΚ να μετρά ποσοστό κατοχής 62%, κυριαρχώντας στο γήπεδο μετά το 1-1. Βέβαια, ο Άρης μετά το σφύριγμα της λήξης είχε μία τελική περισσότερη από τον Δικέφαλο (5-6), ενώ άξιο αναφοράς ότι οι μοναδικές δύο τελικές προς την εστία, έγιναν γκολ.

Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Hansen Tore (Νορβηγία)

Βοηθοί: Jon Michael Knutsen, Jensen Morten (Νορβηγία)

4ος: Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)

 

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Σάχοβ (56′ Ολιβέιρα), Μαουρίσιο, Ζαμπά, Μπίσεσβαρ (88′ Σβιντέρσκι), Ελ Καντουρί (68′ Πέλκας), Άκπομ.

Άρης (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Τζανακάκης, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ (85′ Βαλεριάνος), Σιώπης, Ματίγια, Λάρσον, Μαρτίνες (64′ Γιουνές), Γκαρσία (89′ Ιντζόγλου), Ντιγκινί.

 Γκολ: 39′ Βιεϊρίνια – 85′ Βέλεθ

Κάρτες: 36′ Βαρέλα, 45’+1′ Μπίσεσβαρ, 52′ Μάτος – 21′ Τζανακάκης, 65′ Βέλεθ, 73′ Κόρχουτ

Μοίρασε το άρθρο!