Παρουσίαση Βιβλίου-ΙΑΝΟΣ- Αγριόπαπιες- Όνειρο τρίτο: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ- Γ. Χατζόπουλος

Παρουσίαση βιβλίου «Η Απελευθέρωση» από τη σειρά «Αγριόπαπιες- Όνειρο Τρίτο» 
του Γιώργου Χατζόπουλου εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ     

Το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

του Γιώργου Χατζόπουλου

«Αγριόπαπιες- Όνειρο τρίτο: Η Απελευθέρωση»

στον Παιδικό Ιανό (Γρ. Παλαμά 3)

την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 18:00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας

Σκαρπαθιωτάκη Ελισάβετ, φιλόλογος

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάνος Γαλανής & Πέτρος Ζαφειρίου

Τραγούδια του βιβλίου μελοποίησαν και θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Κυριακή Κόντη, Θανάσης Παύλου, Παναγιώτης Κελέκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Η Απελευθέρωση»

«Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τον έρωτα και την πολιτική στην εφηβεία. Είναι όμως και ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής, για τη δύναμη της ποίησης και της αφήγησης απέναντι στη ζωή. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Αγριόπαπιες», ο Αλέξανδρος, ο κεντρικός ήρωας των δύο πρώτων βιβλίων της σειράς, είναι πλέον δεκαέξι χρονών και πηγαίνει στην Α΄ Λυκείου. Τα πρωϊνά αντί να πηγαίνει σχολείο,  κάνει βόλτες στην παραλία,  διαβάζει λογοτεχνία, ακούει κασέτες των Doors, γράφει ποιήματα στην Έλλη, το ομορφότερο κορίτσι που έχει δει ποτέ. Τι θα κάνει όμως όταν τα Πύρινα Ρόδα, μία τρομοκρατική οργάνωση,  απαγάγουν μπροστά στα μάτια του τον Μάνο Αλεξίου;  Όταν ανακαλύψει ότι ο αγαπημένος του φιλόλογος, ο κύριος Ρεβελούσης, έχει σχέση με τα Πύρινα Ρόδα; Πώς θ’ αντιδράσει όταν η Έλλη του δώσει πρώτη ένα φιλί στο στόμα; Πραγματικά γεγονότα, ιστορίες ανακατεύονται με όνειρα, έρωτες και ουτοπίες…, θα τον οδηγήσουν όμως  στην α π ε λ ε υ θ έ ρ ω σ η;

Η τριλογία «Αγριόπαπιες» αποτελείται από τα βιβλία: Όνειρο πρώτο: Η Απόδραση (Πατάκης 2021), Όνειρο δεύτερο: Η Εξέγερση (Πατάκης 2022) και Όνειρο τρίτο: Η Απελευθέρωση (Πατάκης 2023).

 Οι «Αγριόπαπιες» είναι τα αγόρια και τα κορίτσια που ακούνε ροκ μουσική, διαβάζουν ποίηση, βλέπουν ταινίες και δε σηκώνουν πολλά πολλά, γιατί δεν αντέχουν τον αυταρχισμό, ούτε την αδικία, εξεγείρονται και επαναστατούν ενάντια σε όλους και σε όλα.Οι «Αγριόπαπιες» είναι οι έφηβοι που ερωτεύονται, που απογοητεύονται, που απελπίζονται, που κρύβονται, που έχουν μυστικές ζωές, που προδίδουν και προδίδονται, που παρανομούν, αλλά συνεχίζουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Οι «Αγριόπαπιες» είναι όλοι οι έφηβοι που θέλουν να πετάξουν ψηλά, γιατί έχουν ανάγκη να ζουν έντονα και ελεύθερα, έχουν την ανάγκη να αυτοπροσδιορίζονται και να πιστεύουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο κι έναν καλύτερο άνθρωπο.

Ο συγγραφέας γράφει για την τριλογία «ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΕΣ»:

«Οι τρεις ιστορίες στις «Αγριόπαπιες» είναι άχρονες και αγεωγράφητες και σε κανένα σημείο των βιβλίων δεν υπάρχει καμία χρονολογική ή γεωγραφική αναφορά. Αυτό συνέβη γιατί πιστεύω πως ο πυρήνας, η καρδιά της τριλογίας, δηλαδή η ανάγκη των εφήβων να ζουν ελεύθεροι και ν’ αυτοπροσδιορίζονται κόντρα στα πρέπει και στις επιταγές της κοινωνίας των ενηλίκων, είναι διαχρονική. Ωστόσο οι «Αγριόπαπιες» είναι η ιστορία της δικής μου εφηβείας, είναι η ιστορία ενηλικίωσης της γενιάς μου. Μιας γενιάς που έζησε τα παιδικά της χρόνια στην επταετία της δικτατορίας και την εφηβεία της στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η γενιά μου από το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», τον συντηρητισμό και τον αυταρχισμό της χούντας βρέθηκε μπροστά στις ουτοπίες της Μεταπολίτευσης, γοητεύτηκε και πίστεψε στις φιλελεύθερες ιδεολογίες, στα σοσιαλιστικά οράματα και στις ριζοσπαστικές ιδέες. Όλα τότε φάνταζαν ονειρικά, αισιόδοξα και ελπιδοφόρα. Δυστυχώς, όμως, οι συλλογικότητες που προέκυψαν τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (κόμματα, συνδικαλισμός, κινήματα) και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις ουτοπίες και τα όνειρα της Μεταπολίτευσης οδήγησαν στην οικονομική, πολιτισμική και αξιακή πτώχευση της κοινωνίας.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία και εργάστηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά: Μοργκεντάου (2003), Πλατεία Εμπορίου ή πόσο καλό είναι το φως (2004), Δρακόλιμνη (2018), τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (Αιώρα, 2015),

και τα μυθιστορήματα για παιδιά και νέους «Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2018), «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2020, Α΄ Βραβείο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, 2020), «Αγριόπαπιες-Όνειρο πρώτο: η Απόδραση»(ΠΑΤΑΚΗΣ, 2021), «Αγριόπαπιες-Όνειρο δεύτερο: η Εξέγερση» (ΠΑΤΑΚΗΣ, 2022), Αγριόπαπιες-Όνειρο τρίτο: Η Απελευθέρωση (ΠΑΤΑΚΗΣ, 2023)

Μοίρασε το άρθρο!