ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ… Το νέο βιβλίο του Πάρη Βορεόπουλου – Μονόπρακτο Θεατρικό Έργο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ…
Μονόπρακτο θεατρικό έργο

Ο Πάρης Βορεόπουλος συνεχίζοντας τη συγγραφική του δραστηριότητα προχώρησε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ…», όπου παρουσιάζεται, ως λογοτεχνικό κείμενο, ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο και στη συνέχεια η θεατρική διασκευή, με επιλογές διαφόρων σκηνών, από τον σκηνοθέτη Γιώργο Κιουρτσίδη.
Σχετικά με το έργο, αποδίδεται μία διαδικασία της καθημερινότητας, μέσα από διαλόγους που ξεφεύγουν από τη λογική, με μηνύματα, συμβολισμούς, ελλειπτικό λόγο, θεατρικές συμβάσεις, προβληματισμούς και θεματολογία που όλα αυτά να είναι επίκαιρα.
Υπάρχει το στιλ του θεατρικού έργου με διαλόγους σύντομους και απλούς. Δίνεται μία θεατρική αναπαράσταση για τα ασυνήθιστα και παράξενα που συμβαίνουν στη ζωή με την ασυναρτησία του κόσμου και τα περίεργα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Το Θέατρο του Παραλόγου  είναι η δημιουργία μίας νέας θεατρικής πραγματικότητας. Με τον όρο αυτό εννοούμε το ασύμφωνο, το ακατανόητο, το στερούμενο σκοπού, το πέραν της Λογικής, το αβέβαιο, το αδιέξοδο, το χαοτικό, το άσχετο.
Διάφορα στοιχεία αναφέρονται ταυτόχρονα άλλοτε στο κωμικό και στο γελοίο και άλλοτε στο δραματικό που φτάνει στα όρια του τραγικού· ο στόχος είναι η ανάδειξη του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο άνθρωπος.
Γίνεται μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί, με συμβολικό τρόπο, το ανέφικτο της επικοινωνίας, σε έναν κόσμο που είναι στερημένος λογικού σκοπού, ακατανόητος για τους ανθρώπους.  Παρουσιάζεται μία άλλη κατηγορία δραματικού κειμένου που απευθύνεται σ’ ένα διαφορετικό κοινό με αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο πόνημα τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο περιεχόμενο των εκδόσεων ΑΝΙΚΟΥΛΑ.
Ένα αξιόλογο βιβλίο προστίθεται στο μωσαϊκό της θεατρικής παιδείας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Πάρης Βορεόπουλος [Συνεργάτης του RealOraiokastro.gr]

ΠΑΡΗΣ ΒΟΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο De La Salle. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο σε Δραματική Σχολή. Εργάστηκε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το θέατρο, την κριτική, τη λογοτεχνία, τη μετάφραση κ.ά.

Ως συγγραφέας δημοσίευσε τα έργα:

  • «Ανθολογία Γαλλικής Ποίησης», μεταφράσεις ποιημάτων δέκα Γάλλων ποιητών, παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων και ποιητικών “Σχολών”.

  • «Το Αιώνιο Παιχνίδι», μονόπρακτο θεατρικό έργο, το οποίο ανεβάστηκε σε θεατρική σκηνή.

  • «Ποιητικές Διαδρομές», ποιητική συλλογή.

  • «Η Ζωή και το Έργο του Αλμπέρ Καμύ», κριτική μελέτη.

  • «Κριτικές Μελέτες Αισθητικής του Γκυ ντε Μωπασσάν», μετάφραση παρουσίαση και σχόλια όσον αφορά τις απόψεις του Γάλλου συγγραφέα, για την τεχνική απόδοσης ενός γραπτού κειμένου καθώς και των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική-γλυπτική.

  • «Οδοιπορικό Ζωής», ποιητική συλλογή.

  • «Ταξιδεύοντας στο Χρόνο», συλλογή διηγημάτων.

  • «Η Παιδεία στην Καππαδοκία»

από την αρχαιότητα ως την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924,

επιστημονική μελέτη.

– «Δύο Λογοτεχνικά Μανιφέστα: André Breton και JeanPaul Sartre»,

δοκίμιο.

  • «Η Μικρά Ασία μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία», δοκίμιο.

  • «Τραγούδια του Δημήτρη Θέμελη για φωνή και πιάνο σε ποίηση Πάρη Βορεόπουλου» με τη Χριστίνα Σιδηροπούλου, μουσικολόγο, πιανίστα• μουσικοποιητική συλλογή.

  • «Το Θέατρο του Παραλόγου-Ευρωπαίοι και Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς», δοκίμιο.

 

Μοίρασε το άρθρο!