Πίνοντας νερό στο όνομά του

Νερό στο όνομα του πίνουν οι Βολιώτες και δεν είναι καν ακόμα πόσιμο όσο και αν επιμένει ο ίδιος για το αντίθετο. Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής των εκλογών για όλους τους λάθος λόγους Πλήθος κόσμου πολλοί εκ των οποίον έζησαν δύο φορές απανωτά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στο πετσί τους κατηφορίζουν μέσα από τους λασπωμένους ακόμα δρόμους προς το εκλογικό κέντρου του δημάρχου της πόλης για να παρακολουθήσουν τις δηλώσεις νίκης μετά από μια ακόμα πετυχημένη εκλογική αναμέτρηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ

Τι και αν κατηγορήθηκε για τραμπουκισμό των αντιπάλων του, τι και αν όλη η Ελλάδα παρακολούθησε μέσα από τα social media ζωντανά την σφαλιάρα που έδωσε σε πολίτη και ψηφοφόρο του ο οποίος μάλιστα ζήτησε και συγνώμη– σε σύνδρομο του Βολιώτη θα μετονομαστεί αυτό της Στοκχόλμης για να περιγράψει την σταδιακή λατρεία που νιώθει κάποιος για τον τοπικό του άρχοντα μετά από μια σειρά γεγονότων που καταστρέφουν επι μήνες τον τόπο του. Τι και αν χτύπησε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αντίπαλης παράταξης.

Ο λαός μίλησε και του έδωσε το χρίσμα από την πρώτη Κυριακή στερώντας την ευκαιρία της αυτοκριτικής που μπορεί να τον έκανε καλύτερο άνθρωπο και όχι ακόμα πιο αλαζόνα. Παρήγορο είναι το γεγονός πως στη Θεσσαλονίκη φάνηκε οι πολίτες να έχουν κουραστεί να ζουν σε μια ακριβή πόλη που δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο σκουπίδια, τσιμέντο και εργοτάξια με ανολοκλήρωτα έργα. Έτσι το μήνυμα που δόθηκε είναι πως όσα χρήματα και ρίξεις, όσο μεγάλες καμπάνιες και να κάνεις, όση στήριξη και να έχεις μπορεί στο τέλος να μην είσαι ο νικητής. 

Ο Δήμαρχος Βόλου δεν χρειάζεται να περιμένει. Οι δημότες του έδωσαν το δικαίωμα με ένα υψηλό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή να συνεχίσει ανενόχλητος να τραμπουκίζει, να βρίζει να προωθεί το προφίλ του λαϊκού ανθρώπου που έχει το ακαταλόγιστο. Ορμώμενος από αυτή τη δύναμη δεν δίστασε να αναφερθεί για ακόμα μια φορά στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας παρουσία όλων τον τηλεοπτικών συνεργείων πως θεωρεί απαράδεκτο η χώρα αυτή να καταλήξει να υιοθετεί παιδιά για να παράγει πούστηδες.

Σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα ο Αχιλλέας Μπέος σφράγισε την εκλογική αναμέτρηση με την πιο ντροπιαστική της στιγμή. Και αν φαντάζει προβληματικό να ξεστομίζει εν έτει 2023 με τα δικαιώματα να είναι κατοχυρωμένα και δια νόμου και ο αντιρατσιστικός νόμος να απαγορεύει την ρητορική μίσους ένας δήμαρχος τέτοιες κουβέντες είναι τρομακτικό να βλέπεις το πλήθος να γελάει και να τον επευφημεί με χειροκροτήματα. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen Ένα πλήθος που εκείνη την ώρα αγνοεί πως χειροκροτεί την κακοποιητική συμπεριφορά προς το παιδί του, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον συγγενή που μπορεί να ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ο ίδιος μπορεί και να το αγνοεί. Ο δήμαρχος αυτός και οι συμπαραστάτες του θα κληθούν να συνεχίσουν να ζουν με γκέι και λεσβίες και τράνς που κατοικούν στον Βόλο και θα έχουν να θυμούνται ότι χειροκροτήθηκε αυτή δήλωση.

Μετά από θύελλα αντιδράσεων στα social media και στον τύπο ο δήμαρχος προσπάθησε με νέες δηλώσεις να εξηγήσει τι ήθελε να πει και έκανε απλά τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δικαιολόγησε την στάση στερεοτυπικά όπως μάλλον τον συμβούλεψαν να κάνει. Αναφέρθηκε στον εαυτό του λέγοντας πως είναι απόφοιτος δημοτικού και λαϊκός άνθρωπος και γι’ αυτό μιλάει έτσι. Λαϊκός άνθρωπος είναι και η μητέρα μου που δεν ολοκλήρωσε καν το δημοτικό αλλά δεν είναι σκατόψυχη. Έχει εν συναίσθηση, ακαδημαϊκή γνώση δεν έχει.

Στην συνέχεια μας γνωστοποίησε πως και αυτός έχει φίλους με αυτόν τον προσανατολισμό κάτι που έχει πει από το Μπουτάρη όταν κάναμε την περιβόητη συνέντευξη που γέννησε το Thessaloniki Pride μέχρι και ο Ψωμιάδης που ζήλεψε τη δήλωση του κυρ Γιάννη. Χρησιμοποίησε δε την έκφραση επιλογή που είναι προβληματική από μόνη της διότι υπονοεί πως οι ΛΟΑΤΚΙ καλούνται να διαλέξουν κάνοντας την σεξουαλικότητα μια απλή υπόθεση. Περίεργο βέβαια είναι πως όταν μιλάμε για ετερόφυλες σχέσεις σχεδόν κανείς δεν βάζει στην εξίσωση την επιλογή. Εκεί δεν χρειάζεται να επιλέξεις αφού είναι το κοινωνικά αποδεκτό. Κλείνοντας αναφέρθηκε στη δήλωση του Κασσελάκη πως προτιμά να αποκτήσει δυο αγόρια και όχι κορίτσι κάτι το οποίο σχολιάστηκε – γιατί ότι και αν κάνει ο Κασσελάκης θα σχολιαστεί- αλλά δεν είναι ο μόνος που δηλώνει μια επιθυμία φύλου για ένα από τα παιδιά του. Μάλιστα το τικ τοκ βρίθει από βίντεο οπού γονείς γιαγιάδες φίλοι κουμπάροι μπροστά σε μια εγκυμονούσα κάνουν δηλώσεις προτίμησης φύλου για το παιδί.

Στην δήλωση του ο Μπέος γράφει λάθος ακόμα και τη λέξη φύλο και την μπερδεύει με το φύλο της σπανακόπιτας και του δέντρου που σύντομα θα πέσει εν όψη φθινοπώρου. Φυσικά μερίδιο ευθύνης για όλο αυτό έχει και ο ίδιος ο Κασσελάκης που στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί την ομοφυλοφιλία του και επειδή τα ΜΜΕ διψάνε για την όποια δήλωση του φτάνει στο σημείο να ψάχνει τρόπους να την δικαιολογήσει και να απολογείται γι’ αυτήν πολλές φορές με απόψεις του ενώ πάνε να προωθήσουν την ορατότητα και την αποδοχή ως αποτέλεσμα έχουν το εντελώς αντίθετο. Όταν σε συμπληρωματική δήλωση του ζήτησε να αιτιολογήσει γιατί θέλει δύο αγόρια, γιατί αναφέρει συγκεκριμένο φύλο δήλωσε πως δεν έχει τις γνώσεις για να μεγαλώσει ένα κορίτσι αλλά από εμπειρία μπορεί να μεγαλώσει αγόρια μιας και ο ίδιος ανήκει στο αρσενικό φύλο. Αυτό ενισχύει όμως την άποψη όσων λένε πως τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς για να είναι ολοκληρωμένα και αυτοί πρέπει να είναι ο άντρας και η γυναίκα και κάθε άλλη επιλογή δεν είναι οικογένεια. Η γονεϊκότητα δεν είναι κάτι που γεννιέσαι με αυτό.

Μπορείς κάπως να προετοιμαστείς, να κουβαλάς μια εμπειρία από το πρώτο σου παιδί στο δεύτερο αλλά δεν είναι μια γνώση που διαθέτεις την μαθαίνεις στην πορεία. Αυτές οι στερεοτυπικές δηλώσεις που αιωρούνται μεταξύ ορατότητας και συντηρητισμού κάνουν πολλούς να θεωρούν πως ο Κασσελάκης δεν διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους ΛΟΑΤΚΙ πολιτικούς που έχουν κάνει coming out όπως ο Αλέξης Πατέλης που επίσης έχει δηλώσει πως είναι σε νόμιμη συμβίωση με το σύντροφό του αλλά προωθούν συντηρητικές ατζέντες και δεν στηρίζουν όσο πρέπει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Με όλα αυτά να συνεχίζουν να μας απασχολούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Κυριακή, μια μακρά και κουραστική προεκλογική περίοδο με διάρκεια σχεδόν ένα χρόνο έφτασε στο τέλος της.

Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για ακόμα μια φορά. Οι Βολιώτες από την άλλη περιμένουν να ξεχάσουν το εφιαλτικό καλοκαίρι που έζησαν τυφλωμένοι από τα χιλιάδες Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που υπόσχονται να φέρουν πίσω την μαγεία στην πόλη τους.

 

Μοίρασε το άρθρο!