Ο Ερντογάν θα το πάει μέχρι τέλους – Εμείς;

«Δεν θα γίνει τίποτα με την Τουρκία, είναι όλα κανονισμένα και μοιρασμένα», μου είπε ένας συνομιλητής μου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ένταση στο Αιγαίο. «Τι μας λες; Έχεις τέτοιες απόρρητες πληροφορίες;» του απάντησα.

– Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Η λαϊκή θυμοσοφία γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμα και σήμερα είναι υπνωτισμένη από μύθους γύρω από ξανθά γένη, από συμμαχίες του ΝΑΤΟ και ξένες παρεμβάσεις που θα μας σώσουν. Το κακό είναι πως δεν μαθαίνουμε (από) την Ιστορία. Ανέκαθεν η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μόνη της.

Μάλιστα για όποιον έχει δεύτερες σκέψεις, ας δει την χθεσινή απάντηση που εκπορεύεται από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ο εκπρόσωπός του κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για την προκλητικότητα τη Τουρκίας. Εκεί, μεταξύ άλλων, αφού κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει, χαρακτήρισε ως «αμφισβητούμενες/διαφιλονικούμενες» τις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται νοτίως του Καστελλορίζου και της Ρόδου μετά την τουρκική NAVTEX είναι δηλωτική της κατεύθυνσης που έχει επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν να οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αλήθεια είναι πως εθελοτυφλούμε.

Ο Ερντογάν δεν είναι απρόβλεπτος, ούτε ταραξίας, ενώ η Τουρκία δεν προκαλεί εντάσεις για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό που αρνούμαστε πεισματικά να αντιληφθούμε είναι πως η Τουρκία έχει πετύχει εδώ και δεκαετίες, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία να υλοποιεί βήμα-βήμα ένα μακρόπνοο και μεγαλόπνοο σχέδιο ισχυροποίησης της διεθνούς σχέσης της χώρας με στόχο να καταστεί περιφερειακή δύναμη ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει δύο πράγματα. Αφενός δρα για την υστεροφημία του, αφετέρου δεν υπολογίζει την Ελλάδα όσο θα θέλαμε. Σίγουρα, αναγνωρίζει πως δεν είμαστε Κύπρος, η οποία δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά πιστεύει πως οι Έλληνες δεν είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Γι’ αυτό και χρόνο με τον χρόνο κλιμακώνει τις προκλήσεις του, έως ότου μας φέρει στο σημείο να πρέπει να λάβουμε αυτή τη μία απόφαση. Εάν και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν «μαζέψει» τα ερευνητικά του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να λάβει μία απόφαση-σταθμό στην ελληνική ιστορία.

 

Να δείξει στην Τουρκία πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δίκαιά της με κάθε τρόπο. Το ρεπορτάζ, αλλά και τα μέχρι τώρα δείγματα, φανερώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα διστάσει να κάνει το αυτονόητο. Όπως μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές «ο Ερντογάν δεν θα τρυπήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία γνωρίζει πως εάν ανοίξει αυτή η… πόρτα του φρενοκομείου τότε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αντιθέτως μάλιστα. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος τα… ζυγίζει.

Αυτό που μας δείχνει μέχρι τώρα είναι ότι την απόφαση την έχει λάβει. Θέλει πάση θυσία να μεγαλώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και ο δρόμος για τη νέα… Οθωμανική Αυτοκρατορία περνά από την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν λοιπόν το πάει μέχρι τέλους. Εμείς;

Μοίρασε το άρθρο!