Ο άνθρωπος που δεν γύρισε από το κρύο

26/01/2016

Χένρι Γουέρσλι, 55 ετών. Εχασε τη ζωή του και το στοίχημα με τον εαυτό του να διασχίσει ολομόναχος την Ανταρκτική, στο όνομα του ήρωά του Ερνεστ Σάκλετον. Περπάτησε 1.600 παγωμένα χιλιόμετρα αλλά στα τελευταία 48 οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν…

Επάγγελμα: (συνταξιούχος) στρατιωτικός. Καταγωγή: Φούλαμ, νότιο Λονδίνο. Οικογενειακή κατάσταση: παντρεμένος με την Τζοάνα, πατέρας της 19χρονης Αλίσια και του 21χρονου Μαξ.

Ολα αυτά είναι η ζωή του Χένρι Γουέρσλι, αλλά λείπει αυτό για το οποίο πέθανε και θα κάνει τους ανθρώπους να τον θυμούνται: Το μεγάλο όνειρό του να διασχίσει την Ανταρκτική, μόνος, πεζή και χωρίς καμία βοήθεια.

Ηρωάς του ο καπετάνιος Ερνεστ Σάκλετον που προσπάθησε να διασχίσει την ήπειρο στην εκστρατεία του 1914-17 αλλά απέτυχε όταν το πλοίο του παγιδεύτηκε στον πάγο. Shacleton solo ονόμασε ο Χένρι Γουέρσλι και το blog του, προτού ξεκινήσει για αυτό το δύσκολο ταξίδι, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τότε που ο δια βίου ήρωάς του δεν τα κατάφερε.

Με τη στήριξη του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν γι’ αυτήν την αποστολή θα πήγαιναν για φιλανθρωπικό σκοπό, σε Ιδρυμα που φροντίζει τους τραυματισμένους στρατιώτες.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Χένρι Γουέρσλι αρχίζει το μεγάλο ταξίδι, γνωρίζοντας ότι θα έχει να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν και πολλές ακόμη αντιξοότητες. Κρατάει ημερολόγιο, στο οποίο αφηγείται την κάθε του μέρα, το πόσο μαλακό είναι το χιόνι -κάτι που τον δυσκολεύει να περπατήσει-, για ένα μπροστινό δόντι που έχασε προσπαθώντας να δαγκώσει μια παγωμένη μπάρα δημητριακών ώστε να πάρει λίγη ενέργεια, για μια καταιγίδα που αφάνισε μια ολόκληρη αποικία πιγκουίνων.

Διασχίζει με όλα τα προβλήματα 1.600 χιλιόμετρα και απομένουν άλλα 48 για να πετύχει έναν στόχο ζωής. Και τότε οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν. Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -44 βαθμούς. Η αφυδάτωση και η εξάντληση τον κρατάνε στη σκηνή, χωρίς να μπορεί να κάνει βήμα.

Στο ημερολόγιό του γράφει:
«Ημέρα 70ή. Το ταξίδι μου είναι στο τέλος του. Εχω ξεμείνει από χρόνο, φυσική αντοχή, ακόμη και από την απλή ικανότητα να γλιστρήσω το ένα σκι μπροστά από το άλλο, να περπατήσω την απόσταση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος μου. Η κορυφή είναι λίγο μακριά. Εχω περάσει 70 μέρες ολομόναχος σε ένα μέρος που αγαπώ. Θα γλείψω τις πληγές μου, θα θεραπευτούν με την πάροδο του χρόνου και θα έρθει η στιγμή που θα συμβιβαστώ με την απογοήτευση».

Δεν έγινε, δυστυχώς, έτσι. Ο Χένρι ειδοποίησε ότι έχει χάσει τις δυνάμεις του και μεταφέρθηκε σε νοσκομείο της Χιλής. Ηταν όμως αργά. Οι γιατροί πέρα από την εξάντληση και την αφυδάτωση, διέγνωσαν βακτηριακή εκτεταμένη περιτονίτιδα που δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί.

Τα υπόλοιπα τα είπε συντετριμμένη η γυναίκα του Τζοάνα, ανακοινώντας τον θάνατό του «από κατάρρευση όλων του των οργάνων». Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους τον βοήθησαν σ΄αυτό που για εκείνον ήταν στόχος μιας ζωής.

Λυπημένοι για τον χαμό του και οι υποστηρικτές του. Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ τον χαρακτήρισε «πηγή έμπνευσης για όλους μας». Ο Δούκας του Κέιμπριτζ είπε ότι «ο Χένρι ήταν άνθρωπος που έδειξε μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα και είμαστε απίστευτα υπερήφανοι γι΄αυτόν».
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έγραψε στο facebook για «έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τη χώρα μας για τόσα χρόνια» και πρόσθεσε «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τη θλίψη για την απώλεια του Χένρι».

πηγή protagon

Μοίρασε το άρθρο!