Οι 15 τροφές που προστατεύουν την όραση

e20834eda7a7f23647c5971e7445c8e8_xl

14/10/2016

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβάνων των ματιών.
Πολλά τρόφιμα αλλά και μεμονωμένα διατροφικά συστατικά, έχουν σχετιστεί με την καλή λειτουργία της όρασης και την υγεία των ματιών.
Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό διαιτολόγιο από την άλλη, έχει φανεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της όρασης.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία που προφυλάσσουν από προβλήματα στα μάτια και εξασφαλίζουν την καλή όραση για περισσότερα χρόνια.

Σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ξηροφθαλμία. Τα λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη σωστή αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερτονίας και γλαυκώματος.
Σε μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2008, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιπαρά ψάρια (μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης νεοαγγειακής (υγρής) εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκρινόμενοι με εκείνους που έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές

Οι πιπεριές αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α, C και φυλλικού οξέος. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και ιδιαίτερα για τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πέντε έως εννέα μερίδες λαχανικά με έντονο χρώμα κάθε μέρα, περιέχουν την απαραίτητα ποσότητα των αντιοξειδωτικών για την προστασία από όλες τις μορφές καρκίνου και την ενίσχυση της όρασης και μειώνουν τις ζημιές από οξειδωτικούς παράγοντες, όπως οι ελεύθερες ρίζες, που υπάρχουν στο σώμα και μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Γλυκοπατάτες, καρότα και πεπόνι

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή, μαζί με τις βιταμίνες C και E, αποτελούν βασικά αντιοξειδωτικά και η συστηματική λήψη τους συμβάλλει στην καθυστέρηση ή την αποτροπή της εκδήλωσης καταρράκτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ειδικά η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της εξαρτώμενης από την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Κοτόπουλο, βοδινό κρέας, συκώτι, τυρί, πλήρες γάλα

Είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α ή ρετινόλη, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α που περιέχεται στις συγκεκριμένες τροφές παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο συνδυασμός μάλιστα βιταμίνης Α και λουτεΐνης μπορεί να παρατείνει την καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (RP).

πηγή: onmed.gr

Μοίρασε το άρθρο!