Οι ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

d25aa5b10edbe2af79611f450b55f124_l

Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Για την ακρίβεια, το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών μετονομάζεται από φέτος σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και παρουσιάζεται ως αναπόσπαστο τμήμα της, 57χρονης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η νέα διοίκηση του Φεστιβάλ ενέταξε στο πρόγραμμά του συνολικά 26 ταινίες μεγάλου μήκους (15 σε πρώτη προβολή κι ακόμα 11 που έχουν ήδη παρουσιαστεί). Ακόμα θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ, πέντε μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο, και τις 21 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί εφέτος πέντε ανεξάρτητα βραβεία (Το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής-FIPRESCI– και το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ). Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μία κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν, σε πρώτη προβολή, 15 ταινίες: «Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη» του Κώστα Ζάπα, «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου (Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα «Σκηνοθέτες του σήμερα» του Φεστιβάλ Λοκάρνο), «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, «Η ιστορία της πράσινης γραμμής» του Πανίκκου Χρυσάνθου, «Κοινός Τόπος» της Πέννυς Μπούσκα, «Νήμα» του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη) -η ταινία συμμετείχε στο Works in Progress της Αγοράς του 55ου ΦΚΘ- «Ξα μου» της Κλειώς Φανουράκη, «Όντως φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ, «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη -η ταινία συμμετείχε στο Crossroads της Αγοράς του 49ου ΦΚΘ- «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, «Istanbul Story (Μια ιστορία της Πόλης)» της Φωτεινής Σισκοπούλου, «Park» της Σοφίας Εξάρχου (η ταινία είχε αποσπάσει τα βραβεία CNC και Initiative Film στο Crossroads της Αγοράς του 53ου ΦΚΘ).
Σε πρεμιέρα παρουσιάζονται και τρεις ταινίες Ελλήνων δημιουργών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και συμμετέχουν στην ενότητα «Έλληνες της Διασποράς». Το φιλμ «42 δευτερόλεπτα ευτυχίας» της Χριστίνας Κάλλας Καλογεροπούλου, η ταινία «Joe Cinque’s Consolation» του Σωτήρη Δονούκου και η ταινία «Tracktown» του Τζέρεμι Τάισερ και της Αλέξι Πάπας.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα προβληθούν επίσης έντεκα φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στις αίθουσες: «Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Ευτυχία» του Χρήστου Πυθαρά, «Η πόλη της σιωπής» της Άντζελας Ισμαήλου, «Καύση» του Στράτου Τζίτζη, «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, «Πέντρο Νούλα» του Κάρολου Ζωναρά, «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα, «Nocturne» του Κωνσταντή Φραγκόπουλου, «Short Fuse» των Κώστα Σκύφτα και Ανδρέα Λαμπρόπουλου, «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (η ταινία απέσπασε το βραβείο «Works in Progress» της Αγοράς του 55ου ΦΚ). Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το τμήμα «Αγορά» του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -το πολύτιμο εργαλείο, από το οποίο προκύπτουν οι αυριανές συνεργασίες στο χώρο του σινεμά- με την υποστήριξη του προγράμματος «Creative Europe» του MEDIA, φιλοξενεί φέτος 14 κινηματογραφικά σχέδια στο 12ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 13 ταινίες στα «Agora Works in Progress», περισσότερους από 220 διεθνείς τίτλους στο «Agora Film Market», ενώ νέες δράσεις προστίθενται φέτος στο πρόγραμμα:

*Το νέο βραβείο «Lab Project» του Eurimages στην Αγορά του ΦΚΘ. Πρόκειται για τη διάκριση με την υψηλότερη χρηματοδότηση από όλα τα βραβεία που δίνει ήδη το Eurimages για ταινίες σε ανάπτυξη: το συγκεκριμένο βραβείο, αξίας έως και 50.000 ευρώ, θα απονεμηθεί για πρώτη φορά φέτος , σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα που συμμετέχει στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς.

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 3 ως τις 13 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης στοRealOraiokastro 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την Ιθάκη σου δε θα τη βρεις, θα την φτιάξεις.

«Έφυγε» ο νομπελίστας του θεάτρου Ντάριο Φο

Πόσες εθνικές εορτές έχουν οι χώρες της Ευρώπης; Ένας χάρτης δίνει την απάντηση – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

 

Μοίρασε το άρθρο!