Οι βιαστές με τη γραβάτα

Ο βιασμός της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη έχει αρκετές ιδιαιτερότητες: Έγινε σε πεντάστερο ξενοδοχείο, στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικου πάρτυ χλιδής, με δράστες οικονομικά ισχυρούς και δικτυωμένους, καταγγέλθηκε αμέσως αλλά στη συνέχεια ξεχάστηκε από τις αρχές, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά όχι και στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. 

Για την ακρίβεια, αν δεν υπήρχε η αταξία του διαδικτύου δεν θα ασκούταν τόσο μεγάλη πίεση στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα και στα ΜΜΕ, για να αντιδράσουν. Η αγανάκτηση του κόσμου, όπως εκφράζεται στα social media, είναι έντονη και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασυλία που έχουν μέχρι στιγμής οι καταγγελλόμενοι ως δράστες επειδή είναι επιχειρηματίες, με προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων και επιρροή. 

Η προστασία που τους παρέχεται είναι πρόκληση για το μέσο πολίτη που διαπιστώνει, ακόμη μια φορά, ότι η παραβατικότητα των πάνω αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από ό,τι ισχύει για τους κάτω, εάν μπλέξουν σε ποινικές ιστορίες. 

Χάρη στο ελληνικό #metoo το τείχος της σιωπής για υποθέσεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης δεν είναι πια ακλόνητο. Όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να διεκδικήσουν την τιμωρία του θύτη. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και σε επίπεδο θεσμών υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία εκσυγχρονισμού ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο πλαίσιο για τη φροντίδα των θυμάτων και για την πρόληψη αυτών των αποκρουστικών φαινομένων. 

Η κοπέλα, όμως, που κατήγγειλε το βιασμό της στην Θεσσαλονίκη είναι διπλά άτυχη. Γιατί πέρα από ό,τι φοβερό της συνέβη εκείνο το βράδυ, βρίσκεται και τώρα απέναντι  στην ολιγωρία και την απροθυμία ενός ολόκληρου συστήματος να αντιμετωπίσει ους βιαστές με τη γραβάτα και τα φουσκωμένα πορτοφόλια όπως αντιμετωπίζει – και σωστά – τον Στ. Παναγιωτόπουλο. 

Καθυστερήσεις, αναβολές, αδράνεια και πολλή σιωπή συνθέτουν το πέπλο συγκάλυψης των πρωταγωνιστών του χορού της βίας στο λαμπερό πάρτι του υποκόσμου της «καλής κοινωνίας». 

Ευτυχώς, το μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι μια εγγύηση ότι το κουβάρι, αργά ή γρήγορα, θα ξετυλιχτεί. Όπως ξετυλίχτηκε για τον Λιγνάδη και για άλλους άριστους στη διαπλοκή. 

,,ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ,,

Μοίρασε το άρθρο!