Οι απειλές των Τούρκων και ο Μητσοτάκης – Του latsion

Οι απειλές των Τούρκων και ο Μητσοτάκης – Του latsion
Μέσα στη Βουλή η συζήτηση για τα εθνικά θέματα έχει ανάψει. «Απέναντι στις υπερφίαλες αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου δεν χρειάζεται να επιδεικνύουμε μόνο υπερβολική διπλωματική ψυχραιμία.., αρκεί να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με τον τρόπο που απάντησε το 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου», λέει στη Βουλή ένας έμπειρος πολιτικός του Πασόκ. Κοιτάζονται οι Δεξιοί με απορία καθώς δεν έγινε ποτέ γνωστό το τί έκανε εκείνα τα μακρινά χρόνια ο Αντρέας. Και μια που κανείς δεν ήξερε τί ακριβώς έκανε ο Αντρέας, αμέσως πήγανε στον Θεοδωρικάκο. Σου λένε, αυτός παλιός αριστερός με θητεία στο ορθόδοξο Πασόκ, κάτι θα ξέρει παραπάνω. Επίκειτο και η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογκάν στις Βρυξέλλες και έπρεπε να ετοιμάσουν κατάλληλα τον πρωθυπουργό. Ο Θεοδωρικάκος μόλις άκουσε την ερώτηση, γέλασε: «Αυτά είναι τα απόρρητα της πολιτικής που πρέπει να τα ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός», και έκλεισε την κουβέντα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Την ίδια ώρα, εμείς ήμασταν στο σπίτι και βλέπαμε στις ειδήσεις τη δήλωση του στελέχους της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Καλά, τότε κυβερνούσε ο Αντρέας, όχι ο Κούλης» πετάχτηκε ο πατέρας μου. «Γιατί; Ποια η διαφορά τους;» απάντησε η μάνα μου. Γυρίσαμε και την κοιτάξαμε όλοι. Ε, όσο νά ΄ναι μια διαφορά είναι εμφανής, ακόμη και στους ακραιφνείς δεξιούς. Μόνο η μάνα μου τα βλέπει όλα ρόδινα.
Η αλήθεια είναι ότι για την συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογκάν, όλοι ήταν ανήσυχοι, για το αν ο πρωθυπουργός μας, μπορεί να σταθεί απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό. Όλες οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί πάνω στον Θεοδωρικάκο για την κατάλληλη προετοιμασία του πρωθυπουργού. Στο υπουργικό συμβούλιο τον κοιτούσαν όλοι με αγωνία, ακόμη και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Ήρθε και αυτή η αποκάλυψη του πασόκου βουλευτή και όλοι περίμεναν να κάνει ο πρωθυπουργός ότι ακριβώς έκανε και ο Αντρέας πριν από τις συναντήσεις με τους Τούρκους. Και όλοι στράφηκαν στον Θεοδωρικάκο. Αυτός μόνο ήξερε, γιατί τα χρόνια εκείνα ήταν σύμβουλος του Αντρέα.
Έτσι φτάσαμε στην ημέρα της συνάντησης των δύο ηγετών. Στην αίθουσα συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, είχε ήδη φτάσει ο Ερντογκάν και τον βάλανε στην αίθουσα διμερών συναντήσεων. Ο Θεοδωρικάκος είχε παράμερα τον Μητσοτάκη που έτρεμε. «Μην ανησυχείτε» λέει στον Άδωνι και τον Γεραπετρίτη, «έχω ετοιμάσει δυο δωμάτια για να βγει κατάλληλα προετοιμασμένος πριν αντιμετωπίσει τον Τούρκο. Αυτή τη δοκιμασία την πέρασε επιτυχώς μόνο ο Αντρέας, γι΄αυτό και οι Τούρκοι τον τρέμανε» τους λέει ο Θεοδωρικάκος. «Να την περάσω και γω» λέει ο Κούλης με αποφασιστικότητα. Οι άλλοι δεν φάνηκαν αισιόδοξοι αλλά περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα.
Λέει λοιπόν ο Θεοδωρικάκος στον Μητσοτάκη: «Στο πρώτο δωμάτιο έχει ένα μπουκάλι ουίσκι. Θα μπεις μέσα και δεν θα βγεις αν δεν το πιεις όλο. Αυτό είναι το πρώτο μέρος της προετοιμασίας». Μπαίνει λοιπόν ο Μητσοτάκης μόνος στο δωμάτιο, αλλά αργεί να βγει. Ανήσυχοι απέξω οι συμβουλάτορες, με τον Θεοδωρικάκο να βαδίζει πάνω κάτω. Κάποια στιγμή ανοίγει την πόρτα και βγαίνει τρικλίζοντας ο Κούλης. Ξεσπούν όλοι σε χειροκροτήματα που ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμασία.
«Τώρα πάμε στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας» λέει ο Θεοδωρικάκος, «στο δεύτερο δωμάτιο είναι μια γάτα. Θα την πιάσεις και θα την βάλεις στο κλουβί. Μόλις τη βάλεις στο κλουβί, θα είσαι απολύτως έτοιμος να πιάσεις τον Ερντογκάν από τα αρχ…δια», και τον χτυπά στην πλάτη. Ζαλισμένος από το ουίσκι ο Μητσοτάκης μπαίνει στο δωμάτιο με τη γάτα. Κλείνει η πόρτα, αγωνία στους απέξω, και ξαφνικά ακούγονται ουρλιαχτά. Η ανησυχία στο έπακρο. Μετά από λίγο ανοίγει η πόρτα και βγαίνει τρεκλίζοντας, καταματωμένος με σχισμένα ρούχα ο πρωθυπουργός και λέει θριαμβευτικά: «Φέρτε μου τώρα τον Ερντογκάν να τον βάλω στο κλουβί».

Μοίρασε το άρθρο!