Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στο στόχαστρο

κατάλογος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στην αγορά βιολογικών προϊόντων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έλεγχο στους παραγωγούς και ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη αδειών σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς. Εκεί, η Πρόεδρος ενημερώθηκε ότι κανονικά θα έπρεπε να συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, να επιβληθούν πρόστιμα και να γίνουν κατασχέσεις προϊόντων. Τελικά μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εξηγούσε ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι σε στάδιο διαβούλευσης, σταμάτησε η διαδικασία.

Είναι παράλογο και πάνω από όλα άδικο να βάλλεται η παραγωγική τάξη της χώρας κατά αυτόν τον τρόπο. Στα 22 χρόνια λειτουργίας των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων στη χώρα, οι αγρότες ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ το ελληνικό κράτος για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν νόμιμα. Αντ’ αυτού, οι αγρότες-παραγωγοί βιολογικών προϊόντων υπόκεινται διώξεις και κυνηγητό, λες και διαπράττουν έγκλημα, εξ αιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων. Ο Νόμος που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία αγορών παραγωγών ψηφίστηκε ήδη από το 2014, τροποποιήθηκε το 2016, επίκειται και νέα τροποποίηση, και δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων τελούν υπό καθεστώς ομηρείας. Γίνεται μία αέναη διαβούλευση, για κάτι που ήδη δουλεύει σωστά, με δημοκρατικές αρχές, με αυτοδιαχείριση και με κανόνες λειτουργίας βασισμένους σε επίσημα πρότυπα ποιότητας.

Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων προσφέρουν φρέσκα, οικονομικά, ασφαλή, πιστοποιημένα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Το καταναλωτικό κοινό το έχει καταλάβει και τις έχει αγκαλιάσει. Το ότι 22 χρόνια τώρα λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας, οφείλεται στο ότι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πει επανειλημμένα ότι στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς. Είναι ευκαιρία να το αποδείξει στην πράξη.

Μοίρασε το άρθρο!