Ξαναγυρίζεται «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη

aimages

17/02/2016

Τη νέα κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» ανακοίνωσαν από την Περιφέρεια Κρήτης η κληρονόμος των δικαιωμάτων του συγγραφέα Νίκη Σταύρου και η Διεθνής Εταιρία Φίλων Καζαντζάκη.

η σκηνοθεσία της ταινίας θα αναλάβει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης -γνωστός εκτός των άλλων, από την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί»- ενώ το όλο εγχείρημα θα έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο σκηνοθέτης ξεκίνησε τις επαφές με την Νίκη Σταύρου για να υλοποιηθεί μια παραγωγή για τον Καζαντζάκη μετά «Το Νησί». Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στο εξωτερικό.

Η συνεργασία αποτελεί και το επιστέγασμα της συμφωνίας στην οποία περιήλθαν, μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, η κληρονόμος του έργου του μεγάλου συγγραφέα και η εταιρία Φίλων Καζαντζάκη.

Το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» έχει γυριστεί από τον Ζυλ Ντασσέν, με τη Μελίνα Μερκούρη το 1956 (στο εξωτερικό με τον τίτλο «Κείνος που πρέπει να πεθάνει»), ενώ το 1975 μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση της ΕΡΤ από τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Γκόλφη.

Προφητικό

Το μυθιστόρημα Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται μιλά για ορδές κατατρεγμένων από τον πόλεμο προσφύγων που καταφτάνουν σε ένα  πλούσιο χωριό της Ελλάδας ικετεύοντας για καταφύγιο και ένα κομμάτι ψωμί.

Τα παιδιά πεθαίνουν στα χέρια τους από την πείνα και οι μεγαλύτεροι κουβαλάνε τα κόκαλα των πατέρων τους σε ένα σακί στην πλάτη τους, ξεριζωμένοι από τον τόπο που γεννήθηκαν, ελπίζοντας να βρούνε ένα νέο φιλόξενο μέρος να ριζώσουν.

Πώς θα τους υποδεχθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την παραδοσιακή αναπαράσταση του θείου δράματος, της σταύρωσης και ανάστασης του Χριστού;

Είναι άραγε η Αγάπη και η αθωότητα καταδικασμένες να σταυρώνονται πάντα;

Ένα από τα πιο προφητικά μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη με ένα τραγικό επίκαιρο για την εποχή μας θέμα, στην καρδιά του πολέμου και της προσφυγικής κρίσης, που συγκλονίζει τη Συρία και την Ευρώπη.

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!