Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε προϊόντα

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συγκεκριμένων βασικών διαδρομών αναμένεται να έχουν αύξηση κοντά στο 7%, σε επιβάτες, αυτοκίνητα και φορτηγά.

Ήδη η αύξηση που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα κυμαίνεται μεταξύ 25-33%. Έτσι μετά από το νέο άλμα στις τιμές η διαφορά σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 40%. Αυτή η εικόνα βέβαια επηρεάζει καταλυτικά το κόστος μεταφορών στα νησιά, όχι μόνο για τους επιβάτες, αλλά και για τα αγαθά και την όλη παραγωγική αλυσίδα.

Με τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα διπλάσιες, σε σχέση με πέρυσι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι μεταφορείς κτλ αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα κοστολογίων αναζητώντας ισορροπία μεταξύ των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και της ανάγκης στήριξης της ζήτησης.

Όπως αναφέρουν, είναι μονόδρομος οι αυξήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς ήδη στην περίπτωση της ακτοπλοΐας εκκρεμούν και οφειλές από τα υπεσχημένα από το κράτος (επιδοτήσεις δημόσιας υπηρεσίας κτλ). 

Επιπλέον, στα αεροπορικά εισιτήρια, στις οδικές μεταφορές, κάθε είδους, η κατάσταση είναι ανάλογη, με σημαντική άνοδο των τιμολογίων, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιούνιο, μετά και το 11,2% του Μαΐου. 

Επίσης, αναμένεται και για τον Ιούνιο ανοδική κίνηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τόσο στα καύσιμα όσο και σε προϊόντα. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση παρατηρήθηκε και στον εισαγώμενο πληθωρισμό που παρουσίασε αύξηση 5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Την εικόνα των ανοδικών τιμών δείχνει και η τελευταία εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως αναφέρεται «η εμφάνιση του πληθωρισμού, που από τα μέσα του 2021 και μετά καλπάζει, κυρίως εξ αιτίας της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε αρχικά λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και προσφάτως λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει δημιουργήσει νέες δυσκολίες, αβεβαιότητες και προκλήσεις».

Παράλληλα σημειώνεται αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, μείωση της ζήτησης λόγω των ανατιμήσεων, επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «που κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού».

Η έρευνα, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν «σε σημαντικά μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα προχωρούσαν σε αύξηση των τιμών τους. Συγκεκριμένα, το 48,9% των επιχειρήσεων εκτιμούσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους, έναντι μόλις του 4,4% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει και του 43,6% που δήλωσε πως θα τις διατηρήσει σταθερές».

Η συγκυρία, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «απαιτεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το κόστος ενέργειας», που αποτελεί άλλωστε και το μεγάλο πονοκέφαλο πλέον για κάθε τομέα της παραγωγικής διαδικασίας.

Μοίρασε το άρθρο!