Μια «φωτογραφία» Αγροτικής Ανάπτυξης

Την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, στις 21.00 στην Πνευματική Εστία Βούλας, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου (Αγίου Ιωάννου 2 ή/& Ζεφύρου 2, 16673 ΒΟΥΛΑ), θα γίνει η παρουσίαση της νέας εκδοτικής προσπάθειας του ΣΤΕΝΤΟΡΑ με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη.

Πρόκειται για την καινούργια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο του Skywalker, με τον εκδοτικό του τομέα, τον ΣΤΕΝΤΟΡΑ, αναδημοσιεύοντας κείμενα και άρθρα σχετικά με την Αγροτική Ανάπτυξη. Τα κείμενα και τα άρθρα είναι αναδημοσίευση από ευρέως αναγνωσμένα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο freepress Skywalker και στην εφημερίδα ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, καθώς και στο site www.stentoras.gr, τα τελευταία δύο χρόνια και εστιάζονται στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Με την πρωτοβουλία του αυτή ο ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ συγκεντρώνει και θέτει στην διάθεση των φίλων του και σε όλο το κοινωνικό σύνολο τα σχετικά κείμενα, ενώ θα μπορούσε σε μια νέα θεώρηση να προσεγγισθούν και κείμενα και άρθρα για την Τοπική Ανάπτυξη, για την Κοινωνική Οικονομία και ίσως και σε άλλα θέματα.

Την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, στις 21.00, στην Πνευματική Εστία Βούλας μεταξύ άλλων κλήθηκαν να προλογίσουν ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ), η κα Μαγδαληνή (Μάγδα) Κοντογιάννη (Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος») και ο κ Γεώργιος Παπαβασίλης (Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων).

Στις 7/6/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της γραφειοκρατίας όσων μισθοδοτούνται και κάνουν καριέρα με αντικείμενο την μελέτη της αγροτικής ανάπτυξης και για τον αγροτικό τομέα. Και μόλις εκεί, ακούγοντας τις με πολλά στοιχεία εισηγήσεις, συνειδητοποιεί κάποιος γιατί το Υπουργείο Γεωργίας κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και από υπουργείο κάποιου χώρου-τομέα κατάντησε υπουργείο διαδικασίας ….

Μετά από πολύ λίγες μέρες σε μια συζήτηση φιλική (τρώγοντας ρεβύθια …) ο φίλος κ Δημήτρης Φυντάνης μου πρότεινε να αναδημοσιευθούν «φωτογραφίες» των διαφόρων γεγονότων ή και σκέψεων από τον αγροτικό χώρο, έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί στην freepresss Skywalker και αργότερα στην εφημερίδα ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ και σήμερα στο site www.srentoras.gr, όλα προσφορά της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Skywalker.

Άρπαξα με ενθουσιασμό την δυνατότητα, κυρίως για να εστιάσω την προσοχή και άλλων συμπολιτών στα προβλήματα της καθημερινότητας της αγροτικής κοινωνίας και ζωής, πέραν των αναγνωστών του ΣΤΕΝΤΟΡΑ, της ΑΓΡΟέκφρασης, της AGRENDA, της ΑΠΟΨΗΣ Δυτικής Αττικής και πολλών άλλων, (διότι τα άρθρα και τα ΑγροΝέα δημοσιεύονται ελεύθερα και ανατυπώνονται χωρίς πνευματικά δικαιώματα (!…), από πολλούς φίλους και bloggers.

Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής προσπάθειας της κας Κατερίνας Γκρίτζαλη, που ανέλαβε την δύσκολη προσπάθεια της επιμέλειας της έκδοσης, σε μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο, με πολλούς φίλους να συμμετέχουν στις εκλογές για την ελληνική Βουλή, εν μέσω καλοκαιριού, με άστατο καιρό, θα παρουσιασθεί την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, στις 21.00, στην Πνευματική Εστία Βούλας.

Στο βιβλίο για την «Αγροτική Ανάπτυξη» από κείμενα του Δημήτρη Μιχαηλίδη, όπως δημοσιεύθηκαν στον ΣΤΕΝΤΟΡΑ και αλλού, βρίσκονται σκόρπιες «φωτογραφίες», με λέξεις, από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιος κοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και διάθεση αποστροφής των αστών εναντίον του. Όλοι (!…) ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη (αλήθεια τι σημαίνει ανάπτυξη?…) ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή ακόμα και της παραγωγικότητας μιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας με τους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την έκδοση για την «Αγροτική Ανάπτυξη» βρέθηκα στις 17/6/2019, του Αγίου Πνεύματος, στο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων που οργανώθηκε από τον Σύλλογο «Τα χειμαδιά» στην Πάρνηθα. Καθώς επέστρεφα σταμάτησα για λίγο και θαύμασα την θέα του λεκανοπεδίου της Αττικής από την Πάρνηθα με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν εκεί μέσα, χωρίς να μπορείς να διακρίνεις τίποτα από όσα τους απασχολούν σε καθημερινή βάση. Έτσι όπως μας βλέπουν οι τεχνοκράτες και γραφειοκράτες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους, με τα τρυφερά χέρια, και τα μακριά νύχια.

Το βιβλίο είναι σαν ένα πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο που προσπαθεί να δει τουλάχιστον τους ανθρώπους και ίσως και να αφουγκρασθεί τους καημούς και τα βογκητά της καθημερινής ζωής τους και να αποτυπώσει τα συναισθήματα των απλών αγροτών, των παραγωγών του πραγματικού πλούτου (ούτε λογιστικού, ούτε χρηματιστηριακού, ούτε εικονικού, ούτε πλασματικού, ούτε πλεονασματικού! …).

Την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, στις 21.00 στην Πνευματική Εστία Βούλας, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου (Αγίου Ιωάννου 2 ή/& Ζεφύρου 2, 16673 ΒΟΥΛΑ), προσκαλούνται όλοι οι αστοί και οι αγρότες, για να εστιασθούν στις ανθρώπινες ζωές, στην ανθρώπινη ευημερία των συγκατοίκων, και στην ανάγκη αφού γνωρισθούν, όχι μόνο σαν παραγωγοί και σαν καταναλωτές, αλλά σαν συνάνθρωποι, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με συνεργασία και να αντιληφθούν όλοι ότι ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΣΜΟΣ προσφέρει προοπτικές για ΑΞΙΟΠΡΑΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Άλλωστε στις 7 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού και στην Ελλάδα, από ότι κατάλαβα, θα την γιορτάσουν μόνο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, δύο μέρες μετά στις 5 Ιουλ 2019, στις 21.00, στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ) με Θέμα «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ για ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» με εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231).

Είναι μεγάλη η τιμή με την έκδοση των κειμένων της τελευταίας διετίας από τον ΣΤΕΝΤΟΡΑ, και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η τιμή της παρουσίας, όσων μπορούν να έρθουν, μέσα στις εκλογές, το θέρος και τον άστατο καιρό, στην Πνευματική Εστία Βούλας, (Αγίου Ιωάννου 2 ή/& Ζεφύρου 2, 16673 ΒΟΥΛΑ), στις 21.00,την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Μοίρασε το άρθρο!