Μην πιστεύεις σε κανέναν που σου λέει ότι κατέχει την αλήθεια. Είναι ψεύτης ή παράφρων. Γιατί δεν υπάρχει ΑΛΗΘΕΙΑ. Υπάρχουν μόνο απόψεις.

images

Μην πιστεύεις σε κανέναν που σου λέει ότι κατέχει την αλήθεια. Είναι ψεύτης ή παράφρων. Γιατί δεν υπάρχει ΑΛΗΘΕΙΑ. Υπάρχουν μόνο απόψεις.

Να αμφιβάλλεις, να σκέφτεσαι, να προσπαθείς να κατανοήσεις, αλλά ποτέ να μην πιστέψεις ότι γνωρίζεις, ότι έφτασες στο τέλος.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις τελικές κι απόλυτες. Υπάρχουν μόνο οι ερωτήσεις. Συνέχισε να ρωτάς. Συνέχισε να αναρωτιέσαι.

Και να μην φοβάσαι να υποστηρίξεις αυτό που σκέφτεσαι, ακόμα κι όταν όλοι είναι εναντίον σου. Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου: Η ελεύθερη επιλογή. Η μοναδικότητα της σκέψης. Η ανεξαρτησία απ’ τις γραμμές των κομμάτων και των -ισμών.

Αυτός είναι ο επαναστατημένος άνθρωπος. Αυτός που δεν πιστεύει σε τίποτα, αλλά δεν απορρίπτει και τίποτα. Αυτός που φτιάχνει τον κόσμο του έτσι όπως θέλει.

Όταν πιστεύεις σε κάτι, τότε δεν μπορείς ν’ αποδεχτείς ότι ίσως να κάνεις λάθος. Και το πιο σημαντικό: Δεν μπορείς να αποδεχτείς ότι ίσως κι οι άλλοι να έχουν δίκιο.

Είναι αστείο, είναι τραγικό, είναι σημάδι της ανθρώπινης παράνοιας. Μόλις θα πεις κάτι, μόλις θα προσπαθήσεις να υπονοήσεις ένα νέο σύνολο που θα περιέχει μέρη από τα άλλα υποσύνολα, αυτομάτως γίνεσαι εχθρός όλων.

Ουσιαστικά γίνεσαι χειρότερος εχθρός από τους αντίπαλους.

Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας.

Και, φυσικά, μην πιστεύεις τίποτα απ’ όλα αυτά.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ

Μοίρασε το άρθρο!