Με… δύο τιμές μισθώνονται τα καταστήματα πλησίον του Μετρό

Όλοι γνωρίζουν πως για τη σύναψη ενός μισθωτηρίου πρέπει να συναινέσουν σε μια σταθερή τιμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και οι δυο πλευρές. Στην περίπτωση των καταστημάτων που βρίσκονται πλησίον στάσεων του Μετρό, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2024, οι ιδιοκτήτες τους ακολουθούν την τακτική των συμβολαίων μίσθωσης με… δυο τιμές, ΠΛΜ και ΜΛΜ. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ

Τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά; Τιμή Πριν Λειτουργίας Μετρό και Μετά Λειτουργίας. Οι μισθωτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στις «προνομιούχες» οδούς και δη σε Δελφών και Εγνατία, από όπου διέρχεται το Μετρό, και ιδίως πλησίον των στάσεων, όντας υποψιασμένοι για τις διπλές τιμές, συνήθως το αποδέχονται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Μετρό έχει παρακινήσει ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται στους εν λόγω δρόμους τα ρίχνουν το τελευταίο διάστημα στην αγορά, καθώς το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης, αλλά και εξαιτίας των χαμηλών μισθωμάτων που ενδεχομένως θα εξασφάλιζαν από την ενοικίασή τους, θεωρούσαν πως τα απαξιώνουν με αποτέλεσμα να τα διατηρούν, από επιλογή, κλειστά.

Για τον Κώστα Γεωργάκο, μεσίτη, συνιδρυτή της Georgakos and Parthenon Real Estate, πιστοποιημένο εκτιμητή ακίνητης περιουσίας, η σημερινή εικόνα των ξενοίκιαστων καταστημάτων στην Εγνατία, όπου καταγράφεται σημαντικός αριθμός, την επόμενη διετία δεν θα υφίσταται. «Η Εγνατία είναι μια μεγάλη λεωφόρος, σφύζει, πλέον, από ζωή. Περπατώντας βλέπεις διερχόμενους τουρίστες, πολίτες που κινούνται με ευκολία καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι λαμαρίνες των εργοταξίων του μετρό. Σε βάθος διετίας η Εγνατία θα αλλάξει πρόσωπο, δεν θα θυμίζει σε τίποτε την εικόνα του προηγούμενου διαστήματος. Εκτιμώ πως δεν θα υπάρχουν αδιάθετα καταστήματα, οι ζητήσεις δεν αποκλείεται να προέρχονται και από πολυεθνικές εταιρείες του λιανεμπορίου», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως κινητικότητα υπάρχει και από εταιρείες για τη μίσθωση γραφειακών χωρών που βρίσκονται στην Εγνατία.

Πριν και… μετά

Σε αρκετές περιπτώσεις ενοικιαστές με ευκολία, όπως λένε γνώστες της αγοράς, προκειμένου να μισθώσουν το κατάστημα που επιθυμούν και ιδίως αν βρίσκεται πλησίον της στάσης της Αγίας Σοφίας, αποδέχονται τις δυο τιμές που τους προτείνονται από τους ιδιοκτήτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή μετά τη λειτουργία του Μετρό σε σχέση με τη σημερινή τρέχουσα τιμή προτείνεται να αυξηθεί κατά 20% έως 30%, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και στο 100%(!) αν το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση βολής από στάση του μετρό και ο μισθωτής θέλει να νοικιάσει διακαώς το κατάστημα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή ενοικίασης του τμ στην οδό Εγνατία για ένα κατάστημα από 20 έως 100 τμ κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από 20 έως 40 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσε τα 25 ευρώ ανά τμ. Φυσικά τα ποσά αυτά δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν και πάνω από τη μέση υψηλή τιμή των 40 ευρώ, αν πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται πλησίον των στάσεων του μετρό.

Στην οδό Δελφών το τμ σήμερα νοικιάζεται από 10 εως 12 ευρώ το τμ, ενώ η τιμή με τη λειτουργία του Μετρό ζητείται, συνήθως, από τους ιδιοκτήτες να αυξηθεί κατά 20 έως 30%.

Αναφορικά με τις κατοικίες, μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί η τακτική των δύο τιμών, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να καταγραφεί ανοδική πορεία των μισθωμάτων.

Μοίρασε το άρθρο!