Μάσκες µέχρι το φθινόπωρο – Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν το καλοκαίρι

Επίσπευση των διαδικασιών εμβολιασμού, προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να έχει μειωθεί ο επιδημικός κίνδυνος και να «σωθεί» η τουριστική σεζόν, ζητούν οι ειδικοί μέσω της Realnews, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την εξασφάλιση της ανοσίας της αγέλης, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον πληθυσμό.

Ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτευχθεί συλλογική ανοσία σε όλα τα κράτη του κόσμου, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του συνολικού πληθυσμού. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχει υπολογιστεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να εμβολιάζονται 3 εκατομμύρια άτομα την ημέρα, ώστε να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία μέχρι τον Ιούλιο. Τα αντίστοιχα νούμερα που αφορούν την Ελλάδα είναι 40.000 εμβολιασμοί την ημέρα, εάν θέσουμε ως στόχο την επίτευξη συλλογικής ανοσίας μέχρι τον Ιούλιο. Εφόσον, βέβαια, έχει επιτευχθεί επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης της λοίμωξης COVID-19 στη χώρα μας, ο τουρισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους και η τήρηση αποστάσεων, ώστε να μην υπάρχει επακόλουθη επιδημιολογική επιβάρυνση», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Αργοί ρυθμοί

Οι τρεις παράμετροι

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, τονίζει ότι τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν αν θα επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι. Ως πρώτη παράμετρο αναφέρει τη διαθεσιμότητα αρκετών δόσεων εμβολίων, ώστε να είναι δυνατός ο εμβολιασμός 6-7 εκατομμυρίων συμπολιτών μας μέσα στους επομένους 5 μήνες. «Για να είναι αυτό εφικτό, δεν αρκούν οι δόσεις που θα λάβουμε τους μήνες αυτούς από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna. Είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας των εμβολίων της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα επιτρέπουν αισιοδοξία και για τα δύο αυτά εμβόλια», τονίζει. Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρεται και στην ικανότητα του υπουργείου να διασφαλίσει όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους για να γίνουν με ασφάλεια οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί. «Τέτοιες παράμετροι είναι -πέρα από τα ίδια τα εμβόλια- το απαιτούμενο σωστά εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό, οι κατάλληλοι χώροι, καθώς και τα απαιτούμενα αναλώσιμα, όπως σύριγγες και γάντια. Επίσης, καλείται το υπουργείο να αυξήσει τους εμβολιαστικούς ρυθμούς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες. Κατά την άποψή μου, αυτό ίσως είναι το πλέον κρίσιμο σημείο, καθώς απαιτεί ένα επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας που δεν είναι δεδομένο να το περιμένουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας». Σημαντική παράμετρο, επίσης, θεωρεί την προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού οι όποιες θεμιτές επιφυλάξεις υπήρχαν ξεπερνιούνται σιγά σιγά και θεωρώ ότι αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Μοίρασε το άρθρο!