Κορωνοϊός: Παραμένει στο σώμα για πάνω από επτά μήνες

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εντοπίζεται το RNA του ιού σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο το ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας συστηματική λοίμωξη και μπορεί να παραμείνει σε πολλά όργανα για περισσότερους από επτά μήνες. 

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε αυτοψίες 44 ασθενών που διαγνώστηκαν με COVID-19 διαφορετικής σοβαρότητας, δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, με την προδημοσίευση να τελεί υπό εξέταση από το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

«Εντοπίσαμε το RNA του SARS-CoV-2 σε πολλαπλές ανατομικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στον εγκέφαλο, για έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», αναφέρει η έρευνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιός άρχισε να πολλαπλασιάζεται εκτός του αναπνευστικού συστήματος ήδη από τις πρώτες στιγμές της μόλυνσης και εξαπλώθηκε ευρέως σε όλο το σώμα.

Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκε σημαντική φλεγμονή έξω από τους πνεύμονες.
 

Μοίρασε το άρθρο!