Κορωνοϊός: Εμβόλιο σε επίθεμα «πολεμά» καλύτερα τις παραλλαγές

Ενα εμβόλιο σε επίθεμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερο ενάντια στις παραλλαγές του SARS-CoV-2 όπως η Ομικρον και η Δέλτα σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά» εμβόλια με βελόνα, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που διεξήχθη σε ποντίκια. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Vaccine» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaxxas .

To εμβόλιο που χορηγείται με τη μορφή επιθέματος – μέσω 5.000 μικροσκοπικών προεξοχών που κολλούν στο δέρμα – είναι το Hexapro το οποίο βασίζεται σε μια σταθεροποιημένη εκδοχή της πρωτεΐνης-ακίδας που εντοπίζεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2.

Στόχευση στα ανοσοκύτταρα του δέρματος

Οπως ανέφερε ο δρ Κρίστοφερ ΜακΜίλαν από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ «το επίθεμα που βασίζεται σε μικροσυστοιχίες υψηλής πυκνότητας αποτελεί μια πλατφόρμα η οποία επιτυγχάνει χορήγηση του εμβολίου στις στιβάδες του δέρματος που είναι πλούσιες σε ανοσοκύτταρα». Ο ερευνητής σημείωσε ότι «ανακαλύψαμε πως ο εμβολιασμός μέσω επιθέματος ήταν περί τις 11 φορές πιο αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση της παραλλαγής Ομικρον σε σύγκριση με τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου μέσω της παραδοσιακής ‘μεθόδου της βελόνας’».

Μεγάλη αποτελεσματικότητα με πολλούς τύπους εμβολίων

Ο δρ ΜακΜίλαν προσέθεσε ότι τα ευρήματα φάνηκε να ισχύουν και για άλλα εμβόλια εκτός από το Hexapro. «Μέχρι στιγμής, κάθε τύπος εμβολίου που δοκιμάσαμε με το επίθεμα, συμπεριλαμβανομένων DNA εμβολίων, εμβολίων με εξασθενημένο ιό καθώς και συζευγμένων εμβολίων επήγαγε ανώτερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εμβολιασμού με βελόνα».

Οι μεταλλάξεις «λυγίζουν» τα υπάρχοντα εμβόλια

Ο δρ Ντέιβιντ Μίλερ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ανέφερε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια για την COVID-19 εμφανίζουν πλέον μειωμένη αποτελεσματικότητα εξαιτίας της συνεχούς ανάδυσης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2. «Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έγινε ιδιαιτέρως αισθητή με την παραλλαγή Ομικρον η οποία φέρει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα» είπε ο ερευνητής και συμπλήρωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων προσέφερε στον ιό την ικανότητα να διαφεύγει την ανοσολογική απόκριση που επάγεται με τα υπάρχοντα εμβόλια. «Ωστόσο η τεχνολογία του επιθέματος μπορεί να προσφέρει ένα νέο – και πιο αποτελεσματικό – ‘όπλο’ στη φαρέτρα μας σε μια περίοδο κατά την οποία οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 μεταλλάσσονται με ταχύ ρυθμό».

Πιο «φιλικά» στη χορήγηση

Σύμφωνα με τον δρα Μίλερ, τα επιθέματα δεν είναι μόνο αποτελεσματικότερα ενάντια στις αναδυόμενες παραλλαγές αλλά και πιο «φιλικά» στη χορήγηση σε σύγκριση με τα εμβόλια που φέρουν βελόνα. «Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να αποτελούν μια αποτελεσματική οδό πρόληψης της σοβαρής νόσησης από COVID-19 και δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε αυτά τα πολύτιμα ‘όπλα’».

Και για μελλοντικούς πανδημικούς «εχθρούς»

Η ομάδα βρίσκεται τώρα σε φάση προετοιμασίας κλινικών δοκιμών. Μάλιστα η εταιρεία Vaxxas κατασκευάζει μονάδα παραγωγής στη Βρισβάνη με στόχο την εμπορική διάθεση εμβολίων που θα χορηγούνται σε μορφή επιθέματος τόσο για την τρέχουσα όσο και για μελλοντικές πιθανές πανδημίες.

Μοίρασε το άρθρο!