Ιερώνυμος: «Δεν θέλουμε το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια αλλά και δεν θα αντιδράσουμε αν το λάβουν»…

Δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ούτε ως συνθετικό ονομασίας, αλλά τάσσεται και κατά των ενεργών αντιδράσεων και συλλαλητηρίων για το θέμα των Σκοπίων η Ελληνική Εκκλησία, γιατί “η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη”.

Αρα η αντίθεση της Ελληνικής Εκκλησίας, απλώς… καταγράφεται, αφού δεν θα συμμετάσχει στις λαοσυνάξεις για την προστασία του ονόματος “Μακεδονία”.

Οπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο: “Η Εκκλησία είναι ανυποχώρητη στη λέξη «Μακεδονία». Το Σκοπιανό δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και εκκλησιαστικό θέμα που αγγίζει τους πάντες και που η Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία και συγκίνηση. Καλώ την από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία για το θέμα, που είναι και ανησυχία του Οικουμενικού Ελληνισμού. Δεν θα συμμετάσχουμε όμως σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που θα αντιδράσουν στο όνομα”.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδο αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Μοίρασε το άρθρο!