Θεσσαλονίκη: Το Μπιτ Παζάρ ετοιμάζεται για… λίφτινγκ

Σάρκα και οστά στα όνειρά τους για μία σύγχρονη, ασφαλή και ελκυστική πλατεία στο Μπιτ Παζάρ επιχειρούν να δώσουν οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι έχουν αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας που αποτελεί και τη μοναδική ιδιωτική πλατεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αφορμή για αυτή την κίνηση των καταστηματαρχών αποτέλεσε η ενημέρωση που έλαβαν το καλοκαίρι του 2021. Τότε ενημερώθηκαν ότι θα τροποποιηθεί με ΦΕΚ το καθεστώς του Μπιτ Παζάρ και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους από τη μέχρι πρότινος κατάσταση που προέβλεπε αδυναμία μεταβιβάσεων και τις ποσοστώσεις στα καταστήματα, εξηγεί στη «ΜτΚ» η Ελένη Χρυσαφίδου, αρχιτέκτονας-μηχανικός η οποία είναι η επιβλέπουσα της συντασσόμενης μελέτης για την ανάπλαση. 

«Καταθέσαμε ένσταση η οποία όπως κατατέθηκε έγινε ΦΕΚ με όλα τα συν και τα πλην που βάλαμε, γιατί βάλαμε και δεσμεύσεις να κάνουμε τα νόμιμα», προσθέτει η ίδια και σημειώνει πως με το νέο ΦΕΚ της 7ης Απριλίου του 2022, οι επιχειρηματίες οφείλουν να προβούν σε βελτιώσεις στον χώρο. Μάλιστα καθώς η πλατεία του Μπιτ Παζάρ είναι ιδιωτική (σ.σ. αποτελεί τον ακάλυπτο χώρο των πέριξ πολυκατοικιών) «ό,τι γίνει θα γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία», υπογραμμίζει η κ. Χρυσαφίδου. 

Βέβαια οι μελετητές διερευνούν το ενδεχόμενο ένα κομμάτι της ανάπλασης να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις ιδρύθηκε πριν από, περίπου 14 ημέρες, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Μπιτ Παζάρ, στον οποίο μπορούν να εγγραφούν ακόμη και εργαζόμενοι των καταστημάτων «γιατί θέλουμε όλοι να έχουν λόγο», περιγράφει η ίδια. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 20 καταστηματάρχες, που αποτελούν και την πλειονότητα των καταστημάτων της πλατείας.

Ο στόχος της μελέτης

Ο πρώτος στόχος είναι η ανάπλαση της πλατείας, ώστε να γίνει ένα «ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Να βρει το Μπιτ Παζάρ την παλιά αίγλη που είχε, να γίνει ανάπλαση της πλατείας με υλικά που θα παραπέμπουν στην τότε εποχή. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε μοντέρνα υλικά. Όλες οι όψεις να είναι ομοιόμορφες, ανοιχτόχρωμες με ξύλινα κουφώματα, να φύγουν τα στέγαστρα, να φύγουν τα σκουπίδια και να γίνει πόλος έλξης», λέει η κ. Χρυσαφίδου.

Επιπλέον έχει συμφωνηθεί να δεσμευθούν δύο χώροι για την κατασκευή τουαλετών για ΑμεΑ, να κατασκευαστούν συνολικά στον χώρο προσβάσεις για ΑμεΑ, να τοποθετηθεί κεντρικός φωτισμός, να δημιουργηθούν επίπεδα στην πλατεία. 

Επίσης, το δέντρο που υπάρχει σήμερα θα είναι το επίκεντρο του χώρου της πλατείας όπου θα μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμη και αν δεν θέλει να επισκεφθεί τα παρακείμενα καταστήματα.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες έχουν συνεννοηθεί να περιορίσουν τον χώρο όπου θα απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους στην πλατεία, ώστε μετά τα τέσσερα μέτρα όλος ο χώρος να προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες. 

«Όλοι θα μπορούν να πάρουν ένα καφέ και να έρθουν να κάτσουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάτσουν σε ένα μαγαζί», εξηγεί η αρχιτέκτονας.

Κύριο μέλημα είναι η πλατεία να ανοίγει από το πρωί, να αναπτυχθούν τα μαγαζιά, να μπουν εμπορικά καταστήματα (σ.σ. από τουριστικά είδη και εκθέσεις μέχρι γραφεία), ειδικά στις στοές, όπου δεν επιθυμούν τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι «δεν θα μπορούσε να περάσει κανείς» λόγω των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με την κ. Χρυσαφίδου. 

Στην πλατεία βέβαια τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν κανονικά, προσθέτει. 

«Αυτή τη στιγμή στις στοές υπάρχει μόνο ένα κατάστημα υγειονομικού. Αυτό δεν θα πειραχθεί εννοείται. Η υφιστάμενη άδειά του δεν επηρεάζεται και δεν του δημιουργούμε πρόβλημα», ξεκαθαρίζει η κ. Χρυσαφίδου.

Κατά την εκτίμηση της ίδιας μόλις ξεκινήσει η ανάπλαση θα αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για την εγκατάστασή τους στο Μπιτ Παζάρ. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές και με τα επιμελητήρια της πόλης, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι επιχειρήσεις, συμπληρώνει η κ. Χρυσαφίδου. 

«Θέλουμε να γίνει ένα κέντρο για την περιοχή. Θέλουμε να γίνει κάτι όμορφο, αξιοπρεπές, το οποίο θα θυμίζει την εποχή που κατασκευάστηκε», επισημαίνει η αρχιτέκτονας μελετήτρια του έργου.

Το κόστος της ανάπλασης αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών, καθώς είναι πολύ ακριβό το κόστος των υλικών που θα επιλεγούν, όπως τα χειροποίητα ξύλινα κουφώματα.

Κατά τη διάρκεια της ανάπλασης θα σφραγιστεί όλο το Μπιτ Παζάρ, για λόγους ασφαλείας, με την πρόσβαση να είναι δυνατή μόνο στα συνεργεία και στους εκμεταλλευτές των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κ. Χρυσαφίδου θα απαιτηθεί 1-1,5 χρόνος για τις αδειοδοτήσεις και έπειτα οι εργασίες θα διαρκέσουν από 6-12 μήνες.

Σε αυτό το διάστημα το Μπιτ Παζάρ «θα είναι κλειστό την ημέρα για να μπαίνουν μόνο τα συνεργεία, για λόγους ασφάλειας, και από το μεσημέρι και μετά, επειδή έχουμε δει πώς θα το κατασκευάσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους επιχειρηματίες, θα συνεχίζουν οι επιχειρηματίες να δουλεύουν» μέχρι το βράδυ, όπως γίνεται και σήμερα επισημαίνει η ίδια.

Οι ελπίδες και τα όνειρα των καταστηματαρχών

Ο Άγγελος, ένας από τους επιχειρηματίες της περιοχής τονίζει στη «ΜτΚ» πως επιθυμία των καταστηματαρχών είναι «να μείνει ο χαρακτήρας και να γίνει πιο λειτουργική» η ιστορική πλατεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Πρεβύζης. «Πρέπει να κοιτάξουμε οπωσδήποτε την ασφάλεια του κόσμου. Να μπαίνει και να φεύγει άνετα, αν γίνει κάτι να μπορεί να έρθει ένα πυροσβεστικό, ένα ασθενοφόρο, να εξυπηρετούνται τα ΑμεΑ. Από εκεί και πέρα να γίνει η πλατεία ένα κόσμημα και να δουλεύουμε από την ημέρα. Να γίνει ένα κέντρο από το οποίο θα θέλουν όλοι να περνούν».

Τη στήριξη και των υπόλοιπων επαγγελματιών του Μπιτ Παζάρ στο εγχείρημα ζητάει ο Τάσος Τσούκαλος, επίσης επιχειρηματίας, επισημαίνοντας πως ιδίως οι νέοι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν διάθεση να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τους ανοίγοντας από νωρίς. 

Παράλληλα, ο κ. Τσούκαλος παροτρύνει τον δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει το εγχείρημα στο Μπιτ Παζάρ, όπως έχει πράξει άλλωστε ο δήμος σε άλλες περιπτώσεις ιδιωτικών επενδύσεων με πιο πρόσφατη την ανακατασκευή της αγοράς Μοδιάνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νέο ΦΕΚ ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να αποκατασταθεί ή να διατηρηθεί η αρχική μορφή των διατηρητέων κτιρίων του Μπιτ Παζάρ, καθώς επίσης και ότι στα καταστήματα με πρόσωπο επί της οδού Τοσίτσα και στις στοές που οδηγούν σε αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις παλαιοπωλείων και νέες εμπορικές χρήσεις που δεν προβλέπουν όμως την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. 

Στα υπόλοιπα καταστήματα του διατηρητέου συγκροτήματος επιτρέπονται όλες οι χρήσεις που ορίζει το ΦΕΚ.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” 

Μοίρασε το άρθρο!