Η χλιδάτη ζωή της «σουλτάνας» Εμινέ Ερντογάν

21/07/2016

Η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, είναι η πρώτη κυρία της Τουρκίας και όπως ισχυρίζεται η ίδια σε συνεντεύξεις της σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ζει μια «σεμνή και ταπεινή» ζωή, όπως κάθε σωστή μουσουλμάνα, και περνά τον χρόνο της στην κουζίνα του παλατιού, φτιάχνοντας ξύδι από μήλα.

Οι φήμες, ωστόσο, θέλουν την Εμινέ να είναι μια αληθινή σουλτάνα, μανιακή με τo shopping και με μεγάλη έφεση στο να ξοδεύει την περιουσία που απέκτησε ο σύζυγός της όταν ανέλαβε την εξουσία.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρόεδρος, η περιουσία του, όπως και τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, πολλαπλασιάστηκαν. Πλέον, είναι ιδιοκτήτης τριών «παλατιών» και η 60χρονη Eμινέ Ερντογάν φαίνεται να υιοθέτησε με ιδιαίτερη ευκολία ένα δαπανηρό και χλιδάτο τρόπο ζωής. Ο πλούτος του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των πιο πλούσιων πολιτικών -σύμφωνα με τη λίστα Forbes- ξεπερνά τα 51 εκατ. ευρώ.

Τα ταξίδια για ψώνια, τα επώνυμα ρούχα και οι ακριβές αντίκες είναι τα χόμπι της πρώτης κυρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, που σκιαγραφεί ένα πορτρέτο της συζύγου του ισχυρού άντρα της Τουρκίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας.

Μπορεί το 1/4 της Τουρκίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όμως εκείνη υπερηφανεύεται για το άσπρο τσάι που πίνει στα χρυσά της σερβίτσια, το οποίο κοστίζει κάτι λιγότερο από 1.700 ευρώ το κιλό, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Εμινέ Ερντογάν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα καταστήματα γυναικείων ενδυμάτων των Βρυξελλών, για αυτό και επισκέπτεται πολύ συχνά την πόλη για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της.

Τον γύρο των βέλγικων εφημερίδων έκαναν οι περιπέτειες της στην πρωτεύουσα της χώρας τον Οκτώβριο του 2015 όταν η σύζυγος του Εμινέ Ερντογάν, έκανε shopping στην πολυσύχναστη και κεντρικότατη Louise Avenue, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών καθώς αποκλείστηκε όλη η συνοικία και έγινε πριβέ για να ψωνίσει η κυρία Ερντογάν με την ησυχία της.

Δεκάδες μαύρα minibus μπλόκαραν την κυκλοφορία μεταξύ της πλατείας Stéphanie και ενός ημικυκλίου της Louise.Επικράτησε κυκλοφοριακό χάος. Απαγορεύθηκε ως και η είσοδος σε άλλους πελάτες για να ψωνίσει απρόσκοπτα. Ο Δημοτικός σύμβουλος Thierry Balsat του δήμου Saint-Josse των Βρυξελλών είπε σαρκαστικά: ‘Η επίσκεψη της βασίλισσας της Ανατολίας στις Βρυξέλλες στην Louise δεν θ΄αφήσει καλές αναμνήσεις” σχολίασε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου RTBF τότε.

Σε ένα άλλο παράδειγμα της μεγαλομανίας της, η Ερντογάν είχε βρεθεί στη Βαρσοβία όπου συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο σε επαγγελματικό ταξίδι και ξόδεψε 44.000 ευρώ σε παζάρι αντικών.

“Τα αντικείμενα που αγοράζει πιθανότατα διακοσμούν το παλάτι, που έχουν λίγο έξω από την Άγκυρα, του οποίου η κατασκευή άγγιξε κάτι λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ (χωρίς την επίπλωση του φυσικά)” λέει το δημοσίευμα της Daily Mail.

Το «Λευκό Σεράι», όπως είναι γνωστό το προεδρικό μέγαρο, βρίσκεται σε μια έκταση 300.000 τ.μ., έχοντας κήπους, λίμνες και 1.000 δωμάτια. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μοναδική χλιδή, με μεταξένιες ταπετσαρίες και πανάκριβους πολυελαίους.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, η Εμινέ Eρντογάν υποστήριξε πως είχαν χρησιμοποιηθεί «φυσικά» υλικά από την Τουρκία, ωστόσο, οι αντίπαλοί του, που ισχυρίζονταν πως είχαν δει τα σχέδια, έκαναν λόγο για οροφή από τη Γερμανία, πράσινο μάρμαρο από την Ινδία και υλικά από Γαλλία και Βρετανία. Ακόμα και τα δένδρα, όπου φυτεύτηκαν, προέρχονταν από την Ολλανδία και την Ιταλία.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους Τούρκους, κανείς όμως δεν τολμά τα να εκφράσει δημόσια ή μέσω του Τύπου, καθώς, κινδυνεύει με φυλάκιση ή με «εξαφάνιση».

Μοίρασε το άρθρο!