Η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο θα είναι το πρώτο έργο μέσω ΕΣΠΑ

images

27/01/2016

«Το πρώτο έργο που θα εντάξουμε είναι η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, ώστε να γίνει το λιμάνι μας ένα υψηλών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λιμάνι, προκειμένου επιτέλους κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουν οι κυβερνώντες, όταν δεήσουν να το κάνουν», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και προσέθεσε ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει ώστε να διαμορφωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες που είναι απαραίτητες για να γίνουν συνδυασμένες μεταφορές και να δημιουργηθεί ένα διαμετακομιστικό κέντρο (logistics center). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει την εγκατάσταση του κέντρου αυτού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ενώ η διοίκησή της βρίσκεται για το λόγο αυτό σε επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανήλθε στο 114,2%, είπε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση και τόνισε ότι μέσα σε 32 μήνες της παρούσας διοίκησης υπερδιπλασιάστηκε η απορρόφηση, με αύξηση άνω των 60 μονάδων, από το 53% στο 114,2%. Οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 775 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος σε μεγάλα έργα και σημαντικές παρεμβάσεις, κατά την περίοδο 2007- 2013, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για τον κόμβο Κ16, την αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής οδού, το μουσείο της Βεργίνας, τα εξωτερικά ιατρεία του ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο Βέροιας και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε 63 κέντρα υγείας και νοσοκομεία αλλά και σε 16 προνοιακές δομές. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου το μηχάνημα Pet Scan που δεν υπήρχε ως τώρα στη βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο να πρέπει να πηγαίνουν στην Αθήνα ή σε γειτονικές χώρες για να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στο έργο του οδικού άξονα Ποτίδαιας-Κασσανδρείας για το οποίο γνωστοποίησε ότι θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Στο σημείο αυτό απηύθυνε έκκληση στην Εγνατία Οδό να αναλάβει πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση ενός τμήματος του δρόμου, μήκους ενός χιλιομέτρου, πριν από τη γέφυρα της Ποτίδαιας με κατεύθυνση προς την Κασσανδρεία. «Περιμένουμε ακόμη από την Εγνατία να ολοκληρώσει εκείνο το μικρό κομμάτι που έχει αναλάβει και δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, και το οποίο δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο εδώ δύο συνεχόμενα καλοκαίρια στους οδηγούς και τους πολίτες που πηγαίνουν στη Χαλκιδική» είπε και προσέθεσε: «Είναι απαράδεκτο. Ο κόσμος μπερδεύεται και νομίζει ότι φταίμε εμείς επειδή βλέπουν τις πινακίδες για το μεγάλο έργο που είναι αμέσως μετά». «Καλώ και σήμερα την Εγνατία Οδό να σοβαρευτεί και να δουλέψει πριν το καλοκαίρι», σημείωσε.

Σχετικά με τη νέα Προγραμματική Περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, που ξεκίνησε ήδη, σημείωσε ότι από το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, μόλις τρεις δήλωσαν ήδη πληρωμές για τα έργα της περιόδου αυτής, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταχωρεί και πάλι το υψηλότερο ποσό δαπανών, συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουν εξειδικευτεί έργα και δράσεις ύψους 301,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 276,1 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 60%.

 

Μοίρασε το άρθρο!