«Η Συρία μπορεί να εξελιχθεί στο Βιετνάμ της Τουρκίας»

assets_LARGE_t_420_54771282_type13145

28/08/2016

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ωστόσο κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό, με την κατάσταση εκατέρωθεν των τουρκοσυριακών συνόρων να λαμβάνει πλέον πραγματικά… εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο Τούρκος αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί υπογραμμίζει μέσα από τις σελίδες της «Hurriyet» τον κίνδυνο «η Συρία να εξελιχθεί στο Βιετνάμ της Τουρκίας».

Ωστόσο, το «Βιετνάμ» (ως σύμβολο μιας μακρόχρονης και ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς σύρραξης) δείχνει να έχει μεταφερθεί ήδη εντός των τουρκικών συνόρων, υπό τη μορφή αναζωπυρωμένων συγκρούσεων με τους αντάρτες του PKK. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση χθες το πρωί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Τσισρέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τα κεντρικά της αστυνομίας, κι αυτό σε μια πόλη η οποία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι (αστυνομικοί όλοι τους) και τραυματίστηκαν άλλοι 78, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά.

«Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντάρτες του PKK και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας (YPG/PYD) επιτίθενται όλοι στην Τουρκία προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου» διακήρυξε μέσω Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς… βαφτίζοντας «τρομοκράτες» κάποιους από τους συμμάχους των ΗΠΑ (όπως είναι οι Κούρδοι της Συρίας) και βάζοντάς τους στο ίδιο τσουβάλι με τους τζιχανιστές. «Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να κρατήσει όμηρο την Τουρκία.

Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι διεξάγουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε σε ανάλογο πνεύμα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται ξανά σε πόλεμο με τους αντάρτες του PKK εντός και εκτός συνόρων (στο βόρειο Ιράκ). Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η εκεχειρία που είχαν συνάψει με τους Κούρδους κατέρρευσε λίγο αφότου η παράταξη του Ερντογάν έχασε την αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών Αρχών, στον πόλεμο με το PKK έχουν πέσει νεκροί τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 7.000 Κούρδοι μαχητές και πάνω από 600 άνδρες των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας. Το ίδιο το PKK ωστόσο δίνει άλλα στοιχεία, υπολογίζοντας τις δικές του απώλειες σε περίπου 450 και τις τουρκικές απώλειες σε σχεδόν 3.000. Ανεξάρτητα από τα νούμερα, είναι πλέον γεγονός ότι μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Τουρκίας φλέγεται.

Λάδι στη φωτιά
Για την εν λόγω κατάσταση, ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι εντός της Τουρκίας που κατηγορούν όχι μόνο το PKK αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, που με τους χειρισμούς του ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χαρακτηριστικό και το χθεσινό κεντρικό άρθρο γνώμης στους «Times» του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο «η καλή διακυβέρνηση στην Τουρκία (σ.σ. η πολιτική δεινότητα της τουρκικής ηγεσίας) θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα με τους αυτονομιστές του PKK».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Μοίρασε το άρθρο!