ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ Επιστρέφει πιο μυστηριώδης ο Σέρλοκ Χολμς

αρχείο λήψης

28/08/2016

Μετρώντας συνολικά τρία χρόνια απουσίας από τη μικρή οθόνη στα οποία εμβόλιμα προβλήθηκε ένα σπέσιαλ επεισόδιο τη φετινή πρωτοχρονιά («The abominable bride»), ο τηλεοπτικός Σέρλοκ Χολμς επανέρχεται τον Ιανουάριο του 2017, με την «πιο σκοτεινή έως σήμερα» σεζόν της ιστορίας του, όπως διαμηνύουν οι συντελεστές και μαρτυρά το πολυσυζητημένο τρέιλερ.

Χρειάστηκαν μόνο τρεις σεζόν από το 2010 έως σήμερα, αποτελούμενες από 9 μίνι επεισόδια και ένα «σπέσιαλ» πρωτοχρονιάτικο που μεταφέροντας τον ήρωα στις ρίζες του, στη βικτοριανή εποχή, προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία και σε κινηματογράφους ανά τον κόσμο σπάζοντας ταμεία (μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά έκοψε πάνω από 190.000 εισιτήρια) καθώς και μια επιτυχημένη διεθνής πορεία σε περισσότερες από 200 χώρες, για να γίνει η βρετανοαμερικανική σειρά «Σέρλοκ» των Στίβεν Μόφατ και Μαρκ Γκάτις μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Χάρη σ’ αυτήν αναδύθηκε στον αφρό των σταρ της εποχής μας και το όνομα του πρωταγωνιστή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Ο μοντέρνος Σέρλοκ, ευφυής και εκκεντρικός, είναι το πρότυπο του σύγχρονου ντετέκτιβ και απρόθυμου σελέμπριτι των μίντια που λύνει αστυνομικούς γρίφους και μυστήρια με τη βοήθεια του φίλου του δρος Τζον Γουάτσον (τον υποδύεται ο Μάρτιν Φρίμαν). Το μυστικό όμως της επιτυχίας του δραματικού θρίλερ μυστηρίου του αμερικανικού δικτύου PBS, συμπαραγωγή των BBC και WGBH Boston για τη σειρά ανθολογίας Masterpiece, που διαχωρίζεται σε τρία 40λεπτα επεισόδια ανά κύκλο και προβάλλεται και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και τον OTE TV, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκμοντερνίζει και ανανεώνει τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς από τον Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ στα γραπτά του οποίου και βασίζεται.

«Φαντάσματα από το παρελθόν ζωντανεύουν στις ζωές του Σέρλοκ Χολμς και του Τζον Γουάτσον και ο τρόμος και η τραγωδία κυριαρχούν. Αυτή είναι η ιστορία που αφηγούμασταν από την αρχή και σύντομα θα φτάσει στην κλιμάκωσή της», δήλωσαν οι δημιουργοί από το μεγάλο συνέδριο του Comic-Con στο Σαν Ντιέγκο τον Ιούλιο όταν έγινε η πρώτη παρουσίαση της 4ης σεζόν με τους εκατοντάδες φαν στην αίθουσα να κρέμονται από τα χείλη τους.

Μυστήριο
Κι ενώ ο Κάμπερμπατς έκανε λόγο για μια «αυθεντική συναισθηματική περιπέτεια», παραγωγοί και ηθοποιοί ήταν φειδωλοί ως προς τις εξελίξεις. Συνεπώς, λίγα γνωρίζουμε για το τι θα συμβεί στους ήρωες ενώ το τρέιλερ γνωστοποιεί και τη συμμετοχή του εξαίρετου Βρετανού καρατερίστα Τόμπι Τζόουνς στη νέα σεζόν.

Από κοντά και ο Αντριου Σκοτ, όπως λέγεται, στον ρόλο του Μοριάρτι, μέγα εχθρού του Σέρλοκ Χολμς. Οσο για τα γυρίσματα της ολοκαίνουργιας σεζόν, αυτά άρχισαν τον Απρίλιο και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, πάντα στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με λίγα και συγκεκριμένα γυρίσματα στο Λονδίνο. Το φορτωμένο πρόγραμμα του πρωταγωνιστή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που μετά την οσκαρική του υποψηφιότητα για την ερμηνεία του Αλαν Τούρινγκ στο «Παιχνίδι της μίμησης» υποδύεται μεταξύ άλλων τον «Doctor Strange» στην επερχόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel, ευθύνεται και για την καθυστέρηση της 4ης σεζόν. Από τις ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις των ηθοποιών της σειράς εξαρτάται και η δρομολόγηση και πραγματοποίηση της πέμπτης σεζόν.

Να σημειώσουμε ότι η 3η σεζόν του «Σέρλοκ τον Ιανουάριο του 2014 ανακηρύχτηκε στη δραματική σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Βρετανία από το 2001 ενώ στα 66α βραβεία ΕΜΜΥ κέρδισε 5 διακρίσεις συμπεριλαμβανομένου του α΄ανδρικού ρόλου για τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, του β’ ανδρικού ρόλου για τον Μάρτιν Φρίμαν και του σεναρίου για τον Στίβεν Μόφατ.

Αντα Δαλιάκα

Μοίρασε το άρθρο!