Η συγκλονιστική ιστορία ανακωχής στα χαρακώματα λόγω Χριστουγέννων

Η υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Κριστιάν Καριόν, «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noel – 2005), μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, μία συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Τα πρώτα Χριστούγεννα από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον χειμώνα του 1914, περισσότεροι από ένα εκατ. στρατιώτες, αψηφώντας τις εντολές των ανωτέρων τους, εγκατέλειψαν τα χαρακώματα και ανταλλάσσοντας ευχές γιόρτασαν με τον εχθρό, παίζοντας ποδόσφαιρο σε μια αυθόρμητη εκεχειρία που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία.

Τα Χριστούγεννα του 1914

Την παραμονή των Χριστουγέννων, άνδρες του βρετανικού στρατού άκουσαν τους Γερμανούς να τραγουδούν τα κάλαντα και είδαν φανάρια και μικρά έλατα στα χαρακώματα τους. Τα μηνύματα άρχισαν να περνούν σε όλους τους στρατιώτες, με την επόμενη ημέρα να βρίσκει Βρετανούς και Γερμανούς να ανταλλάξουν δώρα, να βγάζουν φωτογραφίες, να θάβουν τους νεκρούς τους και να παίζουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να γιορτάσουν την εκεχειρία που μόνοι τους αποφάσισαν.

Πολλοί αξιωματικοί ανησύχησαν πως η συμπεριφορά των στρατιωτών τους θα υπονόμευε το μαχητικό πνεύμα, με αποτέλεσμα οι ανώτεροι να δίνουν εντολές για λήψη μέτρων ώστε να μην συμβεί ξανά ανάλογο περιστατικό, θέλοντας να διατηρήσουν την αυθόρμητη ανακωχή στο επίπεδο ενός μεμονωμένου περιστατικού στο Δυτικό Μέτωπο. Η ανταρσία της ανακωχής επιβεβαιώνεται και από τα αρχεία του γερμανικού στρατού, ενώ συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Φράνσις Τόλιβερ, ως επιζήσας στρατιώτης από το Λίβερπουλ: «Ήταν τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής μου».

Καλά Χριστούγεννα / Joyeux Noel
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κριστιάν Καριόν / Christian Carion
Ηθοποιοί: Γκιγιόμ Κανέ, Νταϊάν Κρούγκερ, Ιαν Ρίτσαρντσον, Μπένο Φούρμαν, Γκάρι Λούις, Ντάνιελ Μπρουλ
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ρουμανία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Η.Π.Α.
Έτος: 2005
Διάρκεια: 116 λεπτά

Με αφορμή τη μουσική που ακούγεται μέσα από κάποια χαρακώματα, οι τρεις αρχηγοί των στρατευμάτων αρχικά και αργότερα το σύνολο των στρατιωτών, παραμονή Χριστουγέννων του 1914, έρχονται σε επαφή και αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή και να γιορτάσουν μαζί. Την επόμενη ημέρα οι στρατιώτες αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Η συνάντηση των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στα γάλλο-ελβετικά σύνορα.

Εκτός της εντυπωσιακής ιστορίας που ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη, το φιλμ «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noel – 2005) αποτελεί και μία σπουδαία διεθνής υπερπαραγωγή, καθώς οκτώ διαφορετικές χώρες συνεργάστηκαν στο έργο του Κριστιάν Καριόν – Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ρουμανία, Νορβηγία, Η.Π.Α., Ιαπωνία – που αποτελεί και την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του (είχε προηγηθεί το 2001 το «The Girl from Paris».

Η ταινία δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιωθούν ακόμα και όταν πολεμούν σε αντίπαλους στρατούς. Μία εξαιρετική αντιπολεμική ταινία, η οποία αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ και μία για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πέρα όμως από το ενδιαφέρον σενάριο, μέρος της επιτυχίας του έργου οφείλεται και στο εντυπωσιακό του καστ, με μία πλειάδα γνωστών και αξιόλογων ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζει η τριπλέτα: του καταξιωμένου Γάλλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γκιγιόμ Κανέ (ο οποίος ξανασυνεργάστηκε και το 2009 με τον Καριόν στην ταινία «Υπόθεση Farewel», με συμπρωταγωνιστή τον επίσης αξιόλογο σκηνοθέτη, Εμίρ Κουστουρίτσα), τον Ντάνιελ Μπρουλ, έναν από τους σημαντικότερους Γερμανούς ηθοποιούς της γενιάς του («Good Bye Lenin!» «Rush», «Άδωξοι Μπάσταρδη») και της επίσης Γερμανίδας ηθοποιού Νταϊάν Κρούγκερ (Troy – 2004), η οποία συνεργάστηκε και πάλι με τον Ντάνιελ Μπρουλ στο «Άδωξοι Μπάσταρδη» του Ταραντίνο το 2009, ενώ με τον Γκιγιόμ Κανέ γνωρίστηκαν το 1999, παντρεύτηκαν το 2001 και χώρισαν το 2006, με το φιλμ «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noel – 2005) να σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία κοινή εμφάνιση του ζευγαριού, στην μεγάλη οθόνη – είχαν προηγηθεί το 2002 το φιλμ «Ερωτας αλά Γαλλικά» και το 2004 το «The Secret Adventures of Gustave Klopp».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΟΣ

Μοίρασε το άρθρο!