Η Κούβα «μηδενίζει» τους θανάτους από κορονοϊό

Με χώρα πρότυπο στην διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού αναδεικνύεται η Κούβα καθώς έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της με ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον covid είναι 8.317.

Μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κούβας, είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, ενώ τουλάχιστον ενισχυτική δόση είχαν λάβει πάνω από 978.000 άνθρωποι, κυρίως υγειονομικοί εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και ανοσοκατεσταλμένοι. Έχουν αρχίσει να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις στους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού και στα τελωνεία.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα τέλη Οκτωβρίου δηλαδή μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κούβα με εμβόλια που παρήγαγε η ίδια η χώρα, είχαν κάνει την πρώτη δόση το 87,3 % του γενικού πληθυσμού, ενώ την ίδια περίοδο στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη πλησίαζε το 99,8%.

Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το εκταταμένο testing η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας παγκοσμίως, κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μειώσει αποφασιστικά την καμπύλη θνητότητας από τον κοροναϊό.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κούβας τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα στη χώρα, που έχει πληθυσμό 11,2 εκατομμύρια κατοίκους είναι μόλις 367, ενώ υπάρχουν και ημέρες όπως πχ χθες παραμονή Χριστουγέννων όπου η Κούβα ανακοίνωσε μόλις 76 νέα κρούσματα και κανέναν θάνατο από κοροναϊό. 

Την εικόνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το Our World in Data που καταγράφουν εβδομαδιαίο   μέσο όρο 0,05 θανάτων ανα εκατομμύριο πληθυσμού στη χωρα, την ώρα που η Ελλάδα έχει αντίστοιχο μέσο όρο στο 7,66, η Αυστρία που βρίσκεται σε lockdown 2,83, ενώ ακόμη και η Πορτογαλία, που έχει μεγάλη  εμβολιαστική κάλυψη έχει μέσο όρο 1,54 θανάτων.

 

Μοίρασε το άρθρο!