Η καημένη η Εύα [Μέρος 2] – Του latsion

Η καημένη η Εύα – μέρος 2 – Του latsion
Προσάγουν την Καιλή στον Βέλγο εισαγγελέα μαζί με τις βαλίτσες τίγκα στο χρήμα. Φτάνει ασθμαίνων από την Αθήνα ο Δημητρακόπουλος χωρίς να προλάβει να δασκαλέψει την πελάτισσά του. Αφού γίνονται οι απαραίτητες ερωτήσεις, ο ανακριτής φωνάζει τον δικηγόρο για να του ανακοινώσει το πόρισμα: «Η κατάσταση της ευρωβουλευτίνας είναι πολύ σοβαρή και θα κρατηθεί προφυλακισμένη μέχρι την ημέρα της απολογίας της».
«Και τι πρέπει να κάνει για να την αφήσετε ελεύθερη;» ρωτάει με αγωνία ο Δημητρακόπουλος. Μετά από μια μικρή παύση, λέει ο ανακριτής: «Για να βοηθήσετε την κατάστασή της, σας συμβουλεύω να την πείσετε να μας αποκαλύψει που έχει κρυμμένα όλα τα χρήματα που πήρε από τους Καταριανούς. Να μην προσπαθήσει να κρατήσει τίποτα».
«Και με όλα αυτά τα χρήματα θα την αφήσετε ελεύθερη;» ρωτά πάλι με δυσπιστία ο δικηγόρος. «Αν τα παραδώσει όλα τα χρήματα θα έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση», του απαντά ο ανακριτής.
«Και γω πως θα πληρωθώ;» ξαναρωτά ο δικηγόρος. Κουνάει με απορία το κεφάλι του ο εισαγγελέας χωρίς να δώσει απάντηση.
Ο Δημητρακόπουλος παίρνει στην άκρη την Καιλή να μιλήσουν. Μόλις μένουν μόνοι αυτή τον ρωτάει με αγωνία: «Λοιπόν; Τι είπε ο ανακριτής»;
« Ότι θα σε προφυλακίσουν ακόμη και αν επιστρέψεις τα λεφτά!» της απαντά αυτός.
Σε λίγες μέρες ακολουθεί η απολογία της Καιλή που δεν πείθει τους δικαστές και αποφασίζεται η προφυλάκισή της. Μπαίνει ο Δημητρακόπουλος στο γραφείο του εισαγγελέα για να εξειδικεύσουν τα μέτρα της προφυλάκισης. Ξαναβλέπει ο εισαγγελέας τα στοιχεία της προανάκρισης και αποφαίνεται: «Πρέπει να την προφυλακίσουμε για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη». «Και μετά θα την αφήσετε ελεύθερη;» ρωτά με αγωνία ο Δημητρακόπουλος. «Λυπάμαι πολύ», λέει ο εισαγγελέας, «αλλά μετά θα ορίσουμε υψηλή εγγύηση γα να τη βγάλουμε έξω»! «Και πόσα λεφτά θα είναι αυτή;» ρωτά ο συνήγορος. «Δέκα εκατομμύρια» λέει ο εισαγγελέας. «Τι λέτε, κύριε δικαστά; Πού θα βρούμε τόσα λεφτά για την εγγύηση μέσα σε ένα μήνα…» εξανίσταται ο δικηγόρος. Σηκώνει το κεφάλι ο εισαγγελέας και του απαντά απαθής: « Ε, καλά, αν δεν μπορείτε σε ένα μήνα, ελάτε σε ένα χρόνο!»
Η Καιλη πάλι, που δεν είχε εμπιστοσύνη στον Δημητρακόπουλο, παίρνει τηλέφωνο τον εισαγγελέα την άλλη μέρα από τη φυλακή. «Κύριε εισαγγελέα, θέλω να μου πεις την πλήρη αλήθεια. Αν παραδώσω όλα τα χρήματα, θα μπορέσω να γυρίσω στην συνήθη ζωή μου που είχα και πριν;». «Βεβαιότατα», της απαντά ο εισαγγελέας, «σε μια βδομάδα θα φτιάχνεις μουσακά στο σπίτι σου». «Μα, όπως είδατε κατά την έφοδο, εγώ δεν έχω κουζίνα στο σπίτι μου» απορεί η Καιλή.
Στο καπάκι, αρχίζει ο ανακριτής να ψάχνει τον Αβραμόπουλο. Το μαθαίνουν στη ΝΔ και αρχίζουν να ανησυχούν. Τον παίρνει τηλέφωνο ο Μητσοτάκης: «Δημήτρη τι γίνεται; Θα έχουμε τα ίδια με την Καιλή;». «Μην ανησυχείς πρόεδρε» απαντά ο Αβραμόπουλος, «για μένα δεν γίνεται έρευνα αλλά διερεύνηση»! Απορημένος ο Μητσοτάκης, βάζει τον Άδωνη που ξέρει από την ελληνική γλώσσα, να δει ποια είναι η διαφορά μεταξύ έρευνας και διερεύνησης.
Και εκεί που ψάχνανε τα λεξικά του Μπαμπινιώτη, βγαίνει ο Δημητρακόπουλος στην τηλεόραση να δηλώσει ότι είχε μια μακρά συζήτηση με τον Βέλγο εισαγγελέα στα Γαλλικά καθότι ο ίδιος είναι γνώστης της γαλλικής γλώσσας. Και για να το αποδείξει στους δύσπιστους που είχαν αρχίσει να κρυφογελάνε, είπε κάτι για «Καιλή ζαμαί κορωπί». Άνοιξαν όλοι τα γαλλοελληνικά λεξικά να δούνε τι κάνει η Καιλή στο Κορωπί και δεν κατάλαβαν την τύφλα τους. Ώσπου βγήκε ο ίδιος ο Δημητρακόπουλος και μας εξήγησε ότι «κοροπί» είναι στα γαλλικά «η διεφθαρμένη»!
Ρε παραξενιές που έχει η κάθε γλώσσα. Κάτι ήξερε ο Άδωνης που άνοιξε σχολή ελληνικής αγωγής για την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών με καθηγήτρια την Ευγενία . Γιατί τα Αρχαία είναι η βάση κάθε γλώσσας!

Μοίρασε το άρθρο!