Επαναληπτικές εκλογές 2019: Αλλαγές στη σταυροδοσία, αναλυτικός οδηγός

Στις 7:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε όσες περιοχές δεν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής την πρώτη Κυριακή. Οι κάτοικοι των δήμων και των περιφερειών θα ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές και θα δείξουν την προτίμησή τους ανάμεσα στο πρώτο και τον δεύτερο των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάμε και πάλι στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26.5.2019), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας.

2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.

3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο.

4. Όμοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασµών, το οποίο δεν χρειάζεται να συµπληρωθεί. Για το λόγο αυτό παρακαλούµε να ελέγξετε την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσετε για τη συµπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις. Το εκλογικό υλικό, θα πρέπει να παραδοθεί στους οικείους δήµους, το αργότερο µέχρι την Πέµπτη 30.5.2019.

5. Για την επαναληπτική ψηφοφορία, οι οικείες δηµοτικές αρχές πρέπει να εκδώσουν και να δημοσιεύσουν πρόγραμμα εκλογής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3852/2010. Στο πρόγραµµα για τις περιφερειακές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των συνδυασµών και των υποψηφίων περιφερειαρχών που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία. Αντιστοίχως, στο πρόγραµµα για τις δηµοτικές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των συνδυασµών και των υποψηφίων δηµάρχων που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.

6. Για όλα τα παραπάνω θέµατα, παρακαλούµε να ενηµερώσετε:

α) τους δηµάρχους της περιφέρειάς σας

β) τους εκλογείς, τους υποψηφίους, λοιπά πρόσωπα και φορείς, µέσω ευρείας δηµοσιότητας για τα θέµατα που θίγονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Μοίρασε το άρθρο!