Ελύτης, Κωνσταντάρας, Παπαγιαννόπουλος και Τσαρούχης στον πόλεμο του ’40

6b05b2b16fe774f5c2fd9a6d057c67ff_xl

29/10/2016

Πνευματικοί άνθρωποι της εποχής έδωσαν το “παρών” στην πρώτη γραμμή του μετώπου του του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μάχης και νοσηλεύτηκε, ενώ όταν ανάρρωσε ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή.

Ο Παπαγιαννόπουλος από την πλευρά του κλήθηκε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή και πήρε μέρος σε μεγάλες μάχες.

Ο Οδυσσέας Ελύτης πολέμησε στο Αλβανικό Έπος 1940-41, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Προσβλήθηκε από τύφο και τελικά διασώθηκε από θαύμα, όπως ο ίδιος ομολογεί.

Άλλοι ηθοποιοί που πολέμησαν ήταν οι: Ντίνος Ηλιόπουλος, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Λυκούργος Καλλέργης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φροίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος.

Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Γ. Τσαρούχη, ο οποίος πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο του ’40, τις τελευταίες μέρες του πολέμου της Αλβανίας, ακούστηκε ένα περίεργο νέο, η Παναγία παρουσιάστηκε σ’ έναν ανθυπασπιστή και αυτός την νόμισε για Αλβανίδα κατάσκοπο, και πήγε να την πυροβολήσει. Αυτή σήκωσε την παλάμη της να τον σταματήσει και τού είπε: ”Μη χτυπάς. Ένα έχω να σου πω: τη Λαμπρή θα είσαστε στα σπίτια σας”. Αμέσως δόθηκε διαταγή να χτιστεί εκκλησία στο μέρος που παρουσιάστηκε η Παναγία, ή μάλλον να επισκευαστεί ένας γκρεμισμένος μύλος. Ο διοικητής της μονάδας είπε σε έναν ανθυπολοχαγό να βγάλει τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Η εικόνα που κρατά στα χέρια του ο Γ. Τσαρούχης απεικονίζει την Παναγία με το Χριστό και στο κάτω μέρος τα θαύματά της.

Ο Τσαρούχης ζωγράφισε την Παναγία μετά από διαταγή του διοικητή για να κοσμήσει το τέμπλο της εκκλησίας.

Μοίρασε το άρθρο!