ΕΚΤΑΚΤΟ: Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Mετά από απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακιστέοι μέχρι νεωτέρας.

Παρότι οι δυο Τούρκοι δικηγόροι των δυο αξιωματικών μας είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν το δικαστήριο της Αδριανούπολης την Παρασκευή, αυτό έγινε σήμερα, δημιουργώντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις.

Οι δικηγόροι ζήτησαν ξανά την απελευθέρωσή τους, υποβάλλοντας ένσταση και πάλι, όπως έχουν δικαίωμα από το νόμο, επί της απόφασης του δικαστηρίου που διέταξε την προφυλάκιση (έχουν δικαίωμα για μια ένσταση το μήνα και η προηγούμενη είχε γίνει στις 26 Φεβρουαρίου). Οι δυο αξιωματικοί μας δεν μετέβησαν στο δικαστήριο.

Άμεση ήταν η εξέταση της αίτησης αποφυλάκισης με τον Εισαγγελέα να την απορρίπτει, ορίζοντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις, πότε δηλαδή θα ολοκληρωθεί η έρευνα και πότε θα απαγγελθεί κατηγορητήριο στα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σήμερα αντί για την Παρασκευή που είχε οριστεί, οι δύο δικηγόροι των στρατιωτικών κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, τονίζοντας ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές, καθώς έχουν δώσει τους κωδικούς (ΡΙΝ) των κινητών τηλεφώνων τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει ενημερώσει ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ως διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Με βάση τα παραπάνω, οι δικηγόροι ζήτησαν αποφυλάκιση.

Το δικαστήριο, μία ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, ανακοίνωσε ότι η προφυλάκιση θα συνεχιστεί επειδή  «έχουν βρεθεί πολλά ύποπτα στοιχεία, οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Τουρκία, δεν έχουν ολοκληρωθεί -ακόμη- οι έρευνες στα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τους και δεν έχει αλλάξει κάτι από τις έως τώρα έρευνες.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στην Βάρνα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στην εικοσάλεπτη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.

Ο κ. Ερντογάν τού απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

Μοίρασε το άρθρο!