Εκλογές στην Καταλονία: Νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας – Συντριβή Ραχόι

 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας επικράτησαν στις τοπικές εκλογές, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες και καταδεικνύοντας την αποτυχημένη πολιτική του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Η συμμετοχή, σε επίπεδα ρεκόρ, καταγράφηκε στο 86%.

Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας καταλαμβάνουν πάνω από 68 έδρες κερδίζοντας την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο των 135 εδρών.

Έτσι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν 70 έδρες κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Πάντως, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για το tvxs.gr από την Καταλονία, στο στρατόπεδο του Πουτζδεμόν και των συμμάχων του, το πάθημα από την τυφλή σύγκρουση με έναν ισχυρότερο αντίπαλο φαίνεται να έχει γίνει μάθημα. «Όλα θα γίνουν σταδιακά», έλεγε στέλεχος της αυτονομιστικής αντιπολίτευσης, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. «Θα προωθήσουμε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, όπως στη Σκώτια, η κοινωνία είναι πολύ διχασμένη για να προχωρήσουμε μόνοι», σημείωσε. «Αυτή τη φορά δεν θα προχωρήσουμε σε άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ακόμη και αν κερδίσουμε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο. Βγάλαμε τα συμπεράσματα μας».

Μοίρασε το άρθρο!