Εκδήλωση μνήμης στον μεγάλο ευεργέτη Αναστάσιο Μπίλλη με την παρουσία του Δημάρχου Αστέριου Γαβότση

 

-2016-09-09---14257593_1035633313224529_7377726541743508716_o1

Εκδήλωση μνήμης στην Αίθουσα Τιμών Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκηςαπό το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης ήταν το χθεσινό αφιέρωμα, σε ένα πραγματικό ευεργέτη της πόλης της Θεσσαλονίκης και σεμνό άνθρωπο όπως υπήρξε πάντα στην ζωή του, τον Αναστάσιο Μπίλλη. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δικός μας και πάντα ακούραστος άνθρωπος, η Νέλλυ Δελή, η οποία μετά το τέλος της εκδήλωσης, πήρε πολλά συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους για την άψογη παρουσία της.Χαιρετισμό απηύθυνε η σύζυγος του Αναστάσιου Μπίλλη, Ιουλία Μπίλλη, η οποία με συγκίνηση αναφέρθηκε στον άνθρωπο Μπίλλη, ο ομότιμος καθηγητής θεολογίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, η Διδάκτορα Τατάγια Μαρία, Γενική Διευθύντρια οικονομικού και διοικητικού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ένα μουσικό ταξίδι από την καταπληκτική ορχήστρα νέων μουσικών χωρίς σύνορα με την υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων Κοντέσσα Κεραμάρη.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης ο οποίος συνοδεύονταν από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πέτρο Αταμιάν, ο βουλευτής της Β Περιφέρειας Θεόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

πηγή PoliteiaMeOrama.gr

φωτογραφίες PoliteiaMeOrama.gr

DSC056371

DSC056691

DSC056461 DSC056581 DSC056611 DSC056671 DSC056681 DSC056821 DSC056831 DSC056881 DSC056991 DSC057041 DSC057181 DSC057271 DSC05714DSC05678

    Ο Αναστάσιος Μπίλλης γεννήθηκε το Μάιο του 1928 στο Λαγκαδά από πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Ανατολική Θράκη. Το όγδοο στη σειρά παιδί της οικογένειας. Ζώντας τα δύσκολα χρόνια της κατοχής στην πατρίδα του και με πολλές δοκιμασίες ανέπτυξε έντονα το αίσθημα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Ο Αναστάσιος Μπίλλης φοίτησε από το 1946 έως το 1951 στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της πόλης. Ταυτόχρονα εντρύφησε μαζί με τον αδερφό του στο εμπόριο και ασχολείται με την περιοχή του ως νομαρχιακός σύμβουλος, χωρίς να τον κερδίσει η πολιτική. Διέπρεψε επιχειρηματικά στο χώρο των βιομηχανικών πρώτων υλών, των πλαστικών και των λιπασμάτων. Από νωρίς συνέδεσε τη ζωή του με την αιώνια σύντροφο του, την Ιουλία Χριστάκη. Οι δυο τους ανέπτυξαν μια εντονότατη κοινωνική δράση, ένα εντυπωσιακό έργο προσφοράς, με κύριο χαρακτηριστικό του τη διακριτικότητα.

Η ενασχόληση του με το εμπόριο του άνοιξε τους ορίζοντες από νωρίς και τον έκανε παρατηρητικό σε ότι είχε να κάνει με την ανάπτυξη, τον τουρισμό τη βιομηχανία, την οικοδομή και γενικά την προκοπή της πόλης.

Εκτός όλων των άλλων αρθρογράφησε μέχρι πρόσφατα για μια σειρά ζητήματα καίριου ενδιαφέροντος, από την παγκοσμιοποίηση έως το χρηματιστήριο και το κυκλοφοριακό της πόλης. Ένας πραγματικός ενεργός πολίτης. Ο Αναστάσιος Μπίλλης μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο αποφασίζουν στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα να ξεκινήσουν ένα από τα σημαντικότερα έργα ευεργεσίας που έγιναν ποτέ στην πόλη.

Άνθρωποι ανιδιοτελείς, δεν επιδίωξαν ποτέ την προβολή, την αναγνώριση για όσα έκαναν. Προσέφεραν αυθόρμητα σε όσους τους το ζήτησαν από μαθητές σχολείων έως ανθρώπους που πλήττονταν από τη φτώχια. Με βαθύ ανθρωπισμό και σεμνότητα.

To 1995 εγκαινιάζεται στην Ιπποδρομίου, στο χώρο της πολυκατοικίας που κατέρρευσε από το σεισμό του 1978 και συμβολικά αναγεννήθηκε, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ή Μέγαρο Μπίλλη, μετά από πρόταση του τότε δημάρχου Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, δωρεά του ζεύγους στο δήμο και την πόλη.

Aκολουθούν μια σειρά από δωρεές και χορηγίες που δείχνουν ένα μεγαλείο ψυχής και μια γενναιοδωρία πρωτόγνωρη.

  • Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
  • Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο
  • Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης
  • Μπίλλειο Νηπιαγωγείο
  • Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς
  • Κέντρο ανοιχτής προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας
  • Κήπος της Στοργής
  • Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου
  • Άλλες δράσεις:
    • Θεσμός Βραβείων και βραβεύσεις για έρευνες στη Μακεδονία.
    • Φιλοξενίες Γερμανών και άλλων δημοσιογράφων και επιστημόνων για γνωριμία τους με την πραγματικότητα στην ελληνική Μακεδονία.

    Όλες αυτές και δεκάδες άλλες χειρονομίες μιας σπουδαίας ζωής που διδάσκει την αυταπάρνηση και την γενναιοδωρία αυτών των ανθρώπων κάνουν τη Θεσσαλονίκη να νοιώθει υπόχρεη σε αυτό το σπουδαίο ζευγάρι.

  • κείμενο Γιώργος Τούλας

Μοίρασε το άρθρο!