«Εάν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια…»

Τα ευρήματα δημοσκόπησης της οργάνωσης Volkshilfe στην Αυστρία, ότι ένας στους τέσσερις αυστριακούς αναζητά έναν «ισχυρό φύρερ» προκαλούν ανησυχία αλλά όχι έκπληξη. H συνολική απαξίωση των θεσμών και η απογοήτευση, από τις εφαρμοζόμενες και επιβαλλόμενες πολιτικές στην Ευρώπη, δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης του κοινοβουλευτισμού.

Στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει ένας ηγέτης που να μην λαμβάνει υπόψη τη Βουλή ή τις εκλογές, καταγράφεται απόλυτη αποδοχή σε ποσοστό 8% και αρκετή αποδοχή σε ποσοστό 18% ενώ μόνο το 43% εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε τέτοιες μορφές διακυβέρνησης.​

Στην Ελλάδα, οι ​γραφικοί ​απολογητές της χούντας επανακάμπτουν στο mainstream πολιτικό σύστημα ενώ στη Γαλλία η ακροδεξιά της Λεπέν «ανακαινίζεται» με συντηρητικό μανδύα, μέχρι και με το όνομα του γκωλικού κόμματος​. Σε χώρες με μικρότερη δημοκρατική παράδοση ​καταγράφεται τάση αναθεώρησης καταστατικών κανόνων που οδηγεί​​ σε προσωποπαγή ​ή​ισόβια εξουσία.

Ο φασισμός επιχειρεί μέσα από κάλπες να εισβάλει στις δημοκρατίες της Δύσης αλλά αυτές είναι απασχολημένες με τη λιτότητα. Όπως είχε ομολογήσει και ο ενορχυστρωτής της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, σε κείμενό του το 1928, τέσσερα χρόνια δηλαδή πριν την πρώτη εκλογική νίκη των ναζί για την καγκελαρία της Γερμανίας: “Στόχος μας είναι να εξουδετερώσουμε τη Δημοκρατία. Εάν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια ώστε να μας δώσει το ελεύθερο και μάλιστα και βουλευτική αποζημίωση για αυτό είναι δικό της θέμα….”.

Μοίρασε το άρθρο!