Διόδια ανάλογα με την απόσταση που διανύουν οι οδηγοί

Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των διοδίων προχωρεί το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται σήμερα να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για το νέο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων.

Βάσει του νέου συστήματος, το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας στο τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019, αρχής γενομένης από την Εγνατία, ο οδηγός θα χρεώνεται για την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει.

Παράλληλα όπως έχει σημειώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, «το σύστημα θα ισχύει για όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, δεν χρειάζεται να σταματάμε, να υπάρχουν τοπικά διόδια θα είναι ένα δίκαιο σύστημα. Θα πληρώνεις την απόσταση που έχει διανύσει».

Όσον για τον τρόπο λειτουργίας του θα βασίζεται στο ότι το όχημα θα εντοπίζεται όταν εισέρχεται και εξέρχεται από έναν αυτοκινητόδρομο η περνάει από τα όρια της μιας παραχώρησης στην άλλη. Ο οδηγός θα διαθέτει μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο με την οποία θα χρεώνεται ακόμη και μέσω κινητού για τα χιλιόμετρα που διανύει.

Η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό ανάλογα με τη χρήση θα αφαιρούνται χρήματα.

Στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν μάλιστα ότι με το σύστημα αυτό θα αυξηθεί η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους, δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι δικαιότερες ενώ και το Δημόσιο θα μειώσει τα κόστη συντήρησης του παράπλευρου οδικού δικτύου, το οποίο σήμερα χρησιμοποιούν πολλοί προκειμένου να αποφύγουν τους σταθμούς διοδίων.

Στόχος του υπουργείου είναι η σταδιακή κατάργηση των διοδίων και η χρησιμοποίηση των σταθμών διοδίων κυρίως για φόρτιση και επαναφόρτιση των συσκευών.

Η αρχή για τα ηλεκτρονικά διόδια θα γίνει από την Εγνατία. Θα υπάρχει πρόβλεψη σε όλες τις εισόδους της χώρας τοποθέτησης πομποδέκτη σε όλα τα εισερχόμενα αυτοκίνητα. Στόχος είναι να μην μπορούν τα οχήματα αυτά να πηγαίνουν από το παράπλευρο δίκτυο.

Το σύστημα θα τοποθετηθεί και στα επαγγελματικά οχήματα η πορεία των θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθείται μέσω GPS με στόχο να μειωθεί η κίνησή τους στο παράπλευρο δίκτυο.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δορυφορικό σύστημα, πάνω στο οποίο θα μπορεί να μπει ο ηλεκτρονικός ταχογράφος ώστε να επιτευχθεί η διαχείριση στόλου.

Πηγή Πληροφοριών: Έθνος & enikonomia.gr

Μοίρασε το άρθρο!