Δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ: Nικητές η αποχή και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα -Πολύ χαμηλή η συμμετοχή – Όλα στον «αέρα»

Mε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η προσέλευση στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ χάνει το στοίχημα της συμμετοχής. 

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή μόλις το 34,59% του εκλογικού σώματος.

Οι συμμετέχοντες υπερψήφισαν τη Συμφωνία με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστά 80% με 90%. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες του δηλώσεις, και παρά την πολύ μικρή συμμετοχή, υποστήριξε πως οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους, τονίζοντας πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες. 

«Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο». Εξήγησε δε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως περιμένει στήριξη από το VMRO για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος λόγω της μικρής συμμετοχής, πολύ κάτω από το απαιτούμενο 50%, δεν εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσυρθεί από τη Συμφωνία. Επιπλέον το VMRO σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

 Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο παρακολουθείται από κοντά από τις Βρυξέλλες, από τις έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά. Οι υποστηρικτές του «ναι» ήλπιζαν μια συμμετοχή στο δημοψήφισμα που θα ξεπερνούσε το όριο του 50%.

Μοίρασε το άρθρο!