Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ο πρώην Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και η πλειοψηφία των μελών του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου για εικονικά έργα

edra2_thumb

26/05/2016

Την ιδιότητα του κατηγορουμένου απέκτησαν ο πρώην Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και η πλειοψηφία των μελών του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου για εικονικά έργα.

Την ιδιότητα του κατηγορουμένου απέκτησαν ο πρώην Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, η πλειοψηφία των μελών του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη επιτροπών για εικονικά έργα. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος ΟΤΑ ή για ψευδή βεβαίωση, σε βαθμό κακουργήματος, με παραγγελία του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.
Από την έρευνα των επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι αρχικά ο δήμος  Καλλιθέας  και στη συνέχεια Ωραιοκάστρου υπέστη ζημιά περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ , από το 2003 έως το 2010, επί της θητείας του Δημήτρη Σαραμάντου. Ο πρώην δήμαρχος και η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου κατηγορούνται ότι ψήφισαν υπέρ απ’ ευθείας αναθέσεων έργων που δεν έγιναν ποτέ. Τα μέλη των επιτροπών ότι βεβαίωναν πως έγιναν τα έργα.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:
-Ο δήμος Ωραιοκάστρου ανέθεσε τη διενέργεια μελετών, για την καταγραφή της περιουσίας και τη γεωγραφική απεικόνιση του δήμου, στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας, έναντι 90.000 ευρώ! Το πανεπιστήμιο δεν είχε την τεχνική εμπειρία και ανέθεσε το έργο σε δύο ιδιωτικές εταιρίες έναντι 45.000 ευρώ.
-Ο δήμος Καλλιθέας και νυν Ωραιοκάστρου ανέθεσε έργα συνολικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στην Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Καλλιθέας (ΔΕΤΑΚ), που απασχολούσε μόνο δύο υπαλλήλους. Εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής, τιμολόγια προς το δήμο με απλή περιγραφή για εικονικές εργασίες ενώ τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν.

Πηγή: .voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!