Δήμος Κωνσταντινούπολης -Νίκη Ιμάμογλου: Αναλυτές βλέπουν «αρχή του τέλους» Ερντογάν

Μια πορεία αντίστοιχη με αυτή του 16 χρόνια γηραιότερού του, Ταγίπ Ερντογάν  (γενν. το 1954) προβλέπουν πολλοί ότι θα ακολουθήσει ο νικητής των εκλογών στον δήμο Κωνσταντινούπολης,«Πόντιος» Εκρέμ Ιμάμογλου (γεννηθείς το 1970 στην πόλη Πλάτανα  του νομού Τραπεζούντας). Κι αυτό γιατί και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1994 ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, για να δημιουργήσει το 2001 το ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο κέρδισε στις εκλογές του 2002, με τον ίδιο τον Ερντογάν να κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας τα τελευταία 16 χρόνια (σ.σ. έγινε πρωθυπουργός το 2003 λόγω κωλύμματος εκλογιμότητας, καθώς παρέμεινε επί 10 μήνες στην φυλακή). Η καθαρή (δεύτερη) νίκη του Ιμάμογλου, ο οποίος προέρχεται από το, κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας, σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, φαίνεται όμως ότι βάζει τις βάσεις για την αρχή του τέλους της κυριαρχίας Ερντογάν. Ήταν κάτι που σαφώς υπονόησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του και ο ίδιος ο Ιμάμογλου: «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως γράφουν πολιτικοί αναλυτές στην γείτονα η νίκη Ιμάμογλου πλήττει το ηγεμονικό προφίλ του Ερντογάν και διευρύνει τις υπάρχουσες ρωγμές στο AKP, καθώς αρκετά πρώην ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν ήδη να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα. «Αν η Κωνσταντινούπολη χαθεί τώρα για τον Ερντογάν, η ισορροπία τής εξουσίας στη χώρα θα αλλάξει. Μια νίκη του Ιμάμογλου θα ήταν το τέλος των 16 ετών αδιαμφισβήτητης, απόλυτης εξουσίας του ΑΚΡ και η Τουρκία θα βρεθεί στην αρχή του τέλους της εποχής του Ερντογάν» εκτιμούσε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Μουράτ Σαμπουντσού, που ήταν περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή, ως πρώην εκδότης της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ), λέει ότι η εκλογική μάχη της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα «δημοψήφισμα για τον Ερντογάν».

Για πολύ καιρό η τουρκική αντιπολίτευση ήταν, κατακερματισμένη, απογοητευμένη από τις συνεχείς ήττες. Τώρα ο άγνωστος μέχρι πρόσφατα Ιμάμογλου την έχει αναγεννήσει. Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, είναι σε θέση να προσελκύσει ευρεία τμήματα του πληθυσμού με το μήνυμα του συμφιλίωσης. Το σύνθημά του «ey cok guzel olacak» (όλα θα είναι εντάξει) έχει από καιρό γίνει κυρίαρχο στο Διαδίκτυο.

Όπως γράφει το Spiegel «η δημοτικότητα του Ιμάμογλου δείχνει πόσοι άνθρωποι στην Τουρκία επιθυμούν την ισορροπία μετά από χρόνια πόλωσης και επιθετικότητας από την κυβέρνηση. Είναι επίσης μια έκφραση της δύναμης της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Μοίρασε το άρθρο!