Δέκα ταινίες που έμειναν στην ιστορία των Όσκαρ

Κλασικές και ως επί το πλείστον, αγαπημένες. Δεν είναι «οι πιο καλές», ούτε απαραίτητα οι ταινίες που άλλαξαν την τέχνη του σινεμά. Είναι ωστόσο, δέκα ταινίες που έμειναν στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ, κυρίως επειδή «έπαιξαν» με τους αριθμούς: Είτε αυτό αφορά το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, είτε επειδή σάρωσαν τα βραβεία τη χρονιά που ήταν υποψήφιες, είτε επειδή συνδέθηκαν με κάποια πρωτιά.

H Deutsche Welle επιλέγει δέκα ταινίες που έμειναν στην ιστορία των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την φετινή απονομή έχει ήδη ξεκινήσει:

Είναι μια από τις εμβληματικές ταινίες του Χόλιγουντ όλων των εποχών. Η ρομαντική ιστορία με φόντο τον αμερικανικό Νότο, παρά τις αμφιλεγόμενες σκηνές, έλαβε 8 Όσκαρ, ενώ είχε προταθεί για 13. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έλαμψαν η Βίβιαν Λι και ο Κλαρκ Γκέιμπλ. Σκηνοθέτης ήταν ο Βίκτορ Φλέμινγκ. Η Χάτι ΜακΝτάνιελ ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ (B’ Γυναικείου Ρόλου).

2. Η καλή γη (1938)

Η Λουίζ Ράινερ (1910-2014) ήταν η πρώτη γερμανίδα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ και μάλιστα δις. Το 1935 έλαβε μια δελεαστική πρόταση από το Χόλιγουντ κι έτσι αποφάσισε να φύγει από τη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα το 1937 κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της για την ταινία «Ο μέγας Ζίγκφελντ». Το 1938 επανέλαβε την επιτυχία της κερδίζοντας ένα δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η καλή γη».

3. Μπεν Χουρ (1960)

Το επικό έργο «Μπεν Χουρ» σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ άρχισε να σπάει τα ρεκόρ πριν ακόμη προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Πριν οριστικοποιηθεί η τελική εκδοχή του σεναρίου του προηγήθηκαν άλλες 40 βερσιόν. Κόστισε 15 εκατ. δολάρια, πόσο που δεν είχε δαπανηθεί για καμία άλλη ταινία ως τότε. Για την ταινία χρησιμοποιήθηκαν 2.500 άλογα.

4. Ο νονός (1973)

Η θρυλική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1973. Ο Μάρλον Μπράντο έγραψε ιστορία με την ερμηνεία του στο ρόλο του αργηγού της μαφίας Βίτορ Κορλεόνε. Ωστόσο ο ίδιος δεν δέχθηκε να παραλάβει το δικό του Όσκαρ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

5. Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1988)

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στην ταινία του ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» εστιάζει στη ζωή του τελευταίου κινέζου αυτοκράτορα Πουγί, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία δύο ετών και αναγκάστηκε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου.

6. Η σιωπή των αμνών (1992)

Το θρυλικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Ντέμε (1992) απέσπασε 5 Όσκαρ. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις, η ταινία παρακολουθεί έναν ψυχίατρο και κατά συρροή δολοφόνο, γνωστό ως Hannibal Lecter, τον οποίο υποδύεται με μαεστρία ο Άντονι Χόπκινς, που έλαβε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Και η Τζόντι Φόστερ, που υποδύεται μια ασκούμενη αστυνομικό του FBI, κέρδισε επίσης Όσκαρ.

7. Η Λίστα του Σίντλερ (1994)

Ο γερμανός βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ, τον οποίο υποδύεται ο Λίαμ Νίσον, έσωσε τη ζωή 1000 Εβραίων, που δούλεψαν στα δικά του εργοστάσια αντί να σταλούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Κέρδισε 7 Όσκαρ το 1994.

8. Τιτανικός (1998)

Μια ταινία που έμεινε στην ιστορία για τον άδοξο έρωτα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ πάνω στον Τιτανικό. Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον κόστισε περί τα 200 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας ακόμη και τον «Μπεν Χουρ». Είναι μέχρι σήμερα η ακριβότερη χολιγουντιανή παραγωγή. Κέρδισε 11 Όσκαρ.

9. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Η επιστροφή του Βασιλιά (2004)

Η τρίτη ταινία της σειράς «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον κέρδισε 11 Όσκαρ το 2004. Συνολικά και οι τρεις ταινίες της τριλογίας, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τόλκιν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», απέσπασαν 17 Όσκαρ.

10. Moonlight (2017)

Το «Moonlight» ήταν η ταινία που κέρδισε τελικά το περυσινό Όσκαρ μετά από μια επεισοδιακή βραδιά απονομής και ένα ακόμη πιο επεισοδιακό λάθος. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο «La la Land», για να διορθωθεί λίγο αργότερα και να απονεμηθεί σωστά στο «Moonlight». Μια ταινία με Αφροαμερικανικό καστ και μια ιστορία για τα δικαιώματα των γκέι.

Σημειώνεται ότι, η πρώτη απονομή των Όσκαρ έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλυγουντ. Την ιδέα είχε ανακοινώσει το 1927 ο Λούις Μπ. Μάγερ. 

Μοίρασε το άρθρο!