Γρηγόρης Εδιρνέλης: Και τώρα τι μέλει γενέσθαι;

Έβραζε το Ωραιόκαστρο πέρσι Φλεβάρη μήνα για το θέμα της υποδοχής 9 (!) προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο οποίο θα λειτουργούσε Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), θέμα το οποίο ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου ανήγαγε σε μέγιστο πρόβλημα, δημοσιοποιώντας ανακοίνωση – δελτίο τύπου με το οποίο (μεταξύ των άλλων) καλούσε τους γονείς να μην φέρουν τα παιδιά τους για 3 μέρες στο σχολείο και να απέχουν από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απογευματινή φοίτηση των 9 προσφυγόπουλων.

Το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, το Ωραιόκαστρο μπήκε στο μάτι του κυκλώνα της αρνητικής διαφήμισης – δυσφήμησης, ο χώρος γύρω από το σχολείο έγινε θέατρο κινητοποίησης «ανησυχούντων υπερπατριωτών» για την ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα των μαθητών, για την επαπειλούμενη υγεία των Ελληνόπουλων από μηνιγγίτιδες, ηπατίτιδες, κ.α., για την βαρβαρότητα των ηθών και εθίμων των αλλόθρησκων παιδιών, για τα ψυχικά τραύματα που κουβαλούσαν από τον βίαιο ξεριζωμό τους εξ’ αιτίας των οποίων δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά με τα Ελληνόπουλα και για άλλα τέτοια φτηνά και προσχηματικά επιχειρήματα έρπουσας και μεταμφιεσμένης ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Όλα αυτά και άλλα παρόμοια «ευφυή» εκστομίζονταν από χείλη «ειδημόνων» πολιτών, δημοτικών και τοπικών συμβούλων (που λαϊκίζοντας αλίευαν ψηφαλάκια σε επικίνδυνα θολά νερά), εθνικιστών «πατριωτών», κάθε είδους ρατσιστών και ξενοφοβικών και γενικά κάθε επαΐοντα περί του προσφυγικού, του μεταναστευτικού, του Χριστιανισμού, του Ισλαμισμού, του επιδημιολογικού, του Διεθνούς Δικαίου, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και περί της ερμηνείας και νομολογίας του Ελληνικού Συντάγματος (!) και των Διεθνών Συμβάσεων.
Το όλο σκηνικό περιελάμβανε επίσης γραφικότητες και γελοιότητες, (αλυσοδεμένους υπερ-ορθόδοξους «πατριώτες» στην πόρτα του σχολείου) ελαφρείς τραυματισμούς και αντεγκλήσεις με πολίτες που διαφωνούσαν, πορείες στους δρόμους του Ωραιοκάστρου, εντάσεις, ύβρεις και απειλές σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους του Δημαρχείου, κ.λ.π.
Μάλιστα το Δ.Σ του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού σχολείου του Ωραιοκάστρου στην ίδια ανακοίνωση του, προειδοποιούσε όλους τους υπεύθυνους ότι θα κατέφευγε στη δικαιοσύνη για την ακύρωση των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων που παραβίαζαν (κατ’ αυτούς) το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, υιοθετώντας μάλιστα σχεδόν παραπλήσιο νομικό (;) σκεπτικό συναφές με αυτό κάποιων ακραίων κύκλων.

Και πράγματι, το ΔΣ του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού, υλοποίησε την υπόσχεση του και άσκησε δικαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ κάποιων προσφευγόντων ανησυχούντων «πολιτών» και ελάχιστων συλλόγων γονέων (Φιλιππιάδας Πρεβέζης, Λάρισας και Περάματος Πειραιά) που επιζητούσαν την ακύρωση του νόμου περί των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Είχα από τότε εκφράσει δημόσια την άποψη ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα τους δεν είχαν καμία νομική βάση και αξία και πως οι προσφεύγοντες θα εισέπρατταν την βέβαιη απόρριψη από το ΣτΕ αφού το νομικό σκεπτικό της προσφυγής ήταν σαθρό αλλά και ότι δεν υπήρχε προφανές έννομο συμφέρον, πλέον του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένες αντιδράσεις τους εκφεύγουν του καταστατικού του συλλόγου, με την υποσημείωση ότι οι δικαστικές δαπάνες θα βάρυναν αδικαιολόγητα το ταμείο του συλλόγου που διατηρείται για υποστήριξη δράσεων του σχολείου.

Αποδείχθηκε όμως ότι μπροστά στις όποιες υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες των διοικούντων τον σύλλογο, οι παραινέσεις μου έπεσαν στο κενό. Μάλιστα δέχθηκα και απαντητική ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ με «επανέφεραν» στην νομική ορθότητα των δικών τους απόψεων. (!)

Τελικά, προ ολίγων ημερών το Γ! Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 470/2018 απόφαση του, απέρριψε «ελλείψει εννόμου συμφέροντος» ως απαράδεκτη τόσο την προσφυγή όσο και την παρέμβαση των ελάχιστων αυτών προαναφερομένων συλλόγων γονέων (μεταξύ των οποίων και του 1ου Δημοτικού του Ωραιοκάστρου) ενάντια στην ένταξη των προσφυγόπουλων από τους καταυλισμούς στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές επικαλούμενο (το ΣτΕ) το Ελληνικό Σύνταγμα, το Νόμο, τις Διεθνείς Ρυθμίσεις αλλά και τους Κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Το ομόφωνο μάλιστα σκεπτικό του Γ! τμήματος (Πενταμελές) του ΣτΕ με ευαισθησία και παιδοκεντρικό βλέμμα είναι καταπέλτης για το σύνολο των νομικά αβάσιμων και απαράδεκτων «επιχειρημάτων» των προσφευγόντων και παρεμβαινόντων, όπως τα αναφέρω συνοπτικά παραπάνω. Οι διαμαρτυρίες και κραυγές κάποιων γονέων για τη μη ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στις δημόσιες σχολικές μονάδες της Ελληνικής Επικράτειας «αφορούν προσωπικές απόψεις και αντιλήψεις, οι οποίες δεν επαρκούν για να θεμελιώσουν το έννομο συμφέρον τους» αναφέρει επί λέξει το ΣτΕ. Παράλληλα με την ίδια απόφαση το ανώτατο δικαστήριο σημειώνει ότι οι αρμόδιοι φορείς εφαρμόζουν εμβολιαστικό πρόγραμμα στα προσφυγόπουλα και με τα δεδομένα αυτά ουδόλως θίγεται το καθεστώς των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι φοιτούν τις πρωινές ώρες στις σχολικές μονάδες που ορίστηκαν ως ΔΕΥΠ μάλιστα….. «στην προκειμένη περίπτωση η μαθητική τους ζωή…δεν αφορά άμεσα και προσωπικά τους αιτούντες και τα τέκνα τους».

Και τώρα τι μέλει γενέσθαι;

Θα συγκαλέσει άραγε (όπως οφείλει) το Δ.Σ του συλλόγου την Γενική Συνέλευση των Γονέων για να λογοδοτήσει και να απολογηθεί ενώπιον της για τη νέα αυτή δυσφήμηση του συλλόγου και εμμέσως του σχολείου αλλά και του Ωραιοκάστρου γενικότερα; Θα αναλάβει την ευθύνη για τις όποιες δικαστικές δαπάνες βάρυναν το ταμείο του συλλόγου; Μήπως τελικά ήρθε η ώρα, έστω για λόγους ευθιξίας, να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου του Ωραιοκάστρου;

 

Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της Δ.Κ.Π.Ω ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Μοίρασε το άρθρο!