ΓΕΣ: Χρήσιμες πληροφορίες για τους νέους που πρόκειται να υπηρετήσουν

Χρήσιμες πληροφορίες για τους νέους που πρόκειται να υπηρετήσουν έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις δικαιούστε αναβολή στο στρατό.

Αναβολή σπουδών δικαιούσαι εφόσον είσαι μαθητής ή σπουδαστής:

β. ΙΕΚ ή σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή εσπερινών λυκείων και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 24ου έτους (έτος γεν. + 23)

γ. Ανώτερης ή ανώτατης σχολής για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 28ου έτους (έτος γεν. + 27)

δ. Για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και διαρκεί μέχρι 31 Δεκ του 31ου έτους (έτος γεν. +30).

ε. Κολλεγίων (Κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης) που εδρεύουν στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (έτος γέν. +25).

Τι πρέπει να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να εξαντλήσετε το χρονικό διάστημα της αναβολής σπουδών που σας έχει χορηγηθεί ακόμη και αν έχετε ολοκληρώσει νωρίτερα τις σπουδές σου. Σε περίπτωση που κατά την διάρκειά της αναβολής σου εγγραφείς σε διαφορετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα απ’ αυτό της χορηγούμενης αναβολής, της ίδιας όμως βαθμίδας εκπαίδευσης (πχ από ΤΕΙ σε ΑΕΙ) δεν δικαιούσαι παράταση της διάρκειας αναβολής σου.

Εάν όμως το δεύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανήκει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης (πχ από ΙΕΚ εγγραφείς σε ΑΕΙ/ΤΕΙ) τότε δικαιούσαι με νέα αίτηση νέα αναβολή για λόγους σπουδών. Αμέσως μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας σου, δηλαδή μέσα στο επόμενο έτος από το έτος κατάθεσης Δελτίου Απογραφής, θα σας αποσταλεί σημείωμα κατάταξης μέσω του αστυνομικού τμήματος του τόπου διαμονής σου, ένα περίπου μήνα πριν από την ημερομηνία που πρέπει να καταταγείς. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή παρά μόνον δύο μήνες πριν την ημερομηνία που τελικά θα κληθείτε να παρουσιαστείτε.

Μοίρασε το άρθρο!