Αύγουστε, Αύγουστε… Του Πάβελ Κόχουτ

Αύγουστε, Αύγουστε… Του Πάβελ Κόχουτ – Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου, απόψε θα σας πω λίγα λόγια για το έργο του τσεχοαυστριακού συγγραφέα Πάβελ Κόχουτ Αύγουστε-Αύγουστε.

Το έργο γράφτηκε το 1966-67, ενώ δημοσιεύτηκε το 1968. Στην Ελλάδα ανέβηκε τις ταραγμένες μέρες του Νοεμβρίου του 1973, με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Ποταμίτη στο Θέατρο Έρευνας. Ένα θέατρο 120 θέσεων το οποίο ο Ποταμίτης, στην κυριολεξία το έφτιαξε με τα χέρια του. Το έργο εγκαινίασε το εν προκειμένω θέατρο και σταδιακά, στόμα με στόμα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι το κοινό του 1973 ήταν ένα πραγματικά θεατρόφιλο κοινό.

Ο Αύγουστος είναι ένας απλός κλόουν σε ένα τσίρκο, είναι όμως φιλόδοξος και θέλει να γίνει κάποια μέρα διευθυντής. Θεωρητικά του δίνεται η δυνατότητα όμως στην πράξη συναντά εμπόδια και συμπληγάδες…

Ένα έργο με έντονους συμβολισμούς, που περιγράφει έναν αγώνα ενός όμορφου ονείρου μέσα σε μια αδυσώπητη πραγματικότητα. Η βάση του έργου είναι η όμορφη και ποιητική γλώσσα του, που λαμβάνει χώρα στην αρένα ενός τσίρκου. Ο κλόουν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που αρνούνται να ωριμάσουν.

Λίγα λόγια για τον Πάβελ Κόχουτ.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1928, εκτός από θεατρικά έργα έχει γράψει μυθιστορήματα και ποίηση.

Το 1945 έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Τσεχοσλοβακίας, κατά τη διάρκεια όμως της Άνοιξης της Πράγας αντιτέθηκε στο καθεστώς, και μαζί με τη σύζυγό του και άλλους διανοούμενους ίδρυσε την οργάνωση “Χάρτα 77”. Τη δεκαετία του ’70 ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος. Το 1978 πήγε στην Αυστρία (Βιέννη) και το καθεστώς αρνήθηκε να τον δεχτεί πίσω. Το 1980 πήρε την αυστριακή υπηκοότητα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος ξαναγύρισε στην Πράγα, και έκτοτε ζει ανάμεσα στην Πράγα και στη Βιέννη.

Πρόσφατα το έργο διασκευάστηκε ραδιοφωνικά στη χώρα μας. Η ηχογράφηση έγινε το 2013, ενώ ακούγονται ηθοποιοί του “Θεατρικού εργαστηρίου Χανίων”. Το έργο μπορείτε να ακούσετε ελεύθερα στο διαδίκτυο.

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!