Αυτά τα 10 καθημερινά προϊόντα έχουν επικίνδυνα χημικά

Έρευνα αποκαλύπτει ότι πλήθος προϊόντων που βρίσκονται στο σπίτι και τη δουλειά όπως σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, οικιακά καθαριστικά και κόλλες μας εκθέτουν σε δυνητικώς επικίνδυνα για την υγεία τοξικά χημικά που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας

Από το σπίτι μας μέχρι το χώρο της εργασίας μας, τα προϊόντα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία μας είναι πανταχού παρόντα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Silent Spring Institute και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τοξικά συστατικά σε προϊόντα ευρείας χρήσεως.

Ειδικότερα, σαμπουάν, λοσιόν σώματος, καθαριστικά, ναφθαλίνη και προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων είναι πλούσια σε τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες δηλαδή που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Ανησυχητικό θεωρείται εξίσου το γεγονός ότι οι εταιρείες, ως επί το πλείστον, δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τι περιέχουν τα προϊόντα τους ή τις ποσότητές τους, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε, αλλά και τις επιπτώσεις για την υγεία.

Οι «απαγορευμένες» ουσίες

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, η ερευνητική ομάδα εστίασε στη βάση δεδομένων από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια (CARB), το οποίο παρακολουθεί τη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η αιθαλομίχλη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι έρευνες στα καταναλωτικά προϊόντα είναι αρκετά συχνές, χωρίς όμως τα δεδομένα σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα να κοινοποιούνται.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 33 πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο Prop 65 της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Καλιφόρνια απαιτείται να προειδοποιούν τους καταναλωτές εάν τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να τους εκθέσουν σε σημαντικές ποσότητες αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες. Παρά την ύπαρξη του νόμου η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι πτητικών χημικών ουσιών που αναφέρονται στη νομοθεσία εκλύθηκαν από προϊόντα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2020.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 100 τύποι προϊόντων περιέχουν VOCs του νόμου Prop 65.

Ο χώρος της εργασίας και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται διογκώνουν το πρόβλημα και καθένα από αυτά περιέχει τουλάχιστον μία επικίνδυνη χημική ουσία. Για παράδειγμα, μια κομμώτρια θα μπορούσε να κινδυνεύει – από τα βερνίκια νυχιών και τις κόλλες– το ίδιο με έναν επιστάτη, που έρχεται σε επαφή με τα καθαριστικά.

Από τις 33 πτητικές οργανικές ενώσεις που απαριθμούνται στο νόμο Prop 65, οι ερευνητές εντόπισαν τις 11 κορυφαίες χημικές ουσίες που οι κατασκευαστές θα πρέπει να εξαλείψουν από τα προϊόντα, λόγω της υψηλής τοξικότητας και της ευρείας χρήσης τους:

  • Η φορμαλδεΰδη ήταν η πιο συνηθισμένη VOC και βρέθηκε σε βερνίκια νυχιών, σαμπουάν, μακιγιάζ και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας.
  • Τα οικιακά προϊόντα, τα καθαριστικά γενικής χρήσης, τα είδη χειροτεχνίας και τα απορρυπαντικά πλυντηρίου περιείχαν τις περισσότερες πτητικές οργανικές ενώσεις.
  • Οι κόλλες περιείχαν περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές VOCs.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι πτητικών χημικών Prop 65 απελευθερώθηκαν από προϊόντα στην πολιτεία της Καλιφόρνια το 2020. Σχεδόν 300 τόνοι από αυτούς προήλθαν μόνο από ναφθαλίνη.

«Αυτή η μελέτη είναι και η πρώτη που αποκαλύπτει την έκταση στην οποία χρησιμοποιούνται οι τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις σε διαφορετικά καθημερινά προϊόντα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας Kristin Knox, επιστήμονας του Silent Spring Institute. «Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές, έτσι ώστε να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους και να χρησιμοποιήσουν ασφαλέστερα συστατικά» καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Μοίρασε το άρθρο!