Αντιδήμαρχος παρενόχλησε σεξουαλικά υπάλληλο

Η υπάλληλος που υπέβαλε μήνυση, καταγγέλλει ότι επειδή δεν ενέδωσε στις ορέξεις του αντιδημάρχου, υπήρξε εκδικητική συμπεριφορά από μέρους του – Ο αντιδήμαρχος καθαιρέθηκε έπειτα από παρέμβαση του δημάρχου

 

 Μία αδιανόητη υπόθεση συμπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατά τα φαινόμενα και υπηρεσιακής δίωξης, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr. Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης με την κατάθεση μήνυσης τον περασμένο Οκτώβριο από τη γυναίκα, που δέχθηκε την επίθεση. Πρόκειται για υπάλληλο στον δήμο Πύργου, η οποία κατονομάζει τον τότε αντιδήμαρχο Χ.Α., καταθέτοντας στη δικαιοσύνη και αντίστοιχα γραπτά μηνύματα που εκείνος της έστελνε μέσω πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας και τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά. Η καταγγέλλουσα αναφέρει μάλιστα ότι επειδή ακριβώς δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές απαιτήσεις του εν λόγω δημοτικού παράγοντα, υπήρξε από μέρους του εκδικητική συμπεριφορά με την κλήση της σε απολογία για υπηρεσιακά θέματα.

Σημειωτέον ότι η καταγγέλλουσα κοινοποίησε τη μήνυση προς εννέα κατευθύνσεις, αλλά μόνον ο δήμαρχος Πύργου έκανε άμεσες ενέργειες (έπαυσε αμέσως τον καταγγελλόμενο από τη θέση του αντιδημάρχου), ενώ οι άλλοι οκτώ φορείς δεν κινητοποιήθηκαν, τουλάχιστον όχι ως τώρα. Ούτε καν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που έχει ακριβώς την αρμοδιότητα να εποπτεύει θέμα ομαλής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Η καταγγελία έφτασε επίσης στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, στην Εθνική Επιτροπή για το Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η γυναίκα περιγράφει την απίστευτη περιπέτεια την οποία βίωσε από τα τέλη περίπου του 2019, όταν ο τότε αντιδήμαρχος ενόψει και του ρόλου του στο δήμο άρχισε να της απευθύνεται με ιδιαίτερη πυκνότητα και ζέση. Το πρώτο βήμα που κάνει είναι να ζητήσει αμέσως από την υπάλληλο να του απευθύνεται «στον ενικό». Στις αρχές Φεβρουαρίου αρχίζει τα… περίεργα, χαρακτηρίζοντας μία φωτογραφία της στο facebook «ερωτεύσιμη»! Λίγες μέρες μετά της εξομολογείται, πάντα μέσω γραπτού μηνύματα «μου αρέσεις πολύ» και της ζητάει «να βρεθούμε κάπου έξω για ένα ποτό και να γνωριστούμε καλύτερα».

 Η γυναίκα του ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά εκείνος επανέρχεται με το μήνυμα «ήσουνα πολύ μεγάλη κ…λα σήμερα. Μου άρεσες πολύ» και τρεις μέρες μετά την προτρέπει «κάνε λίγο υπομονή. Να μάθεις να μην χύ…ς αμέσως»!
 

Παρότι η γυναίκα προσπαθεί να τον αποθαρρύνει, ώστε να σταματήσει η παρενόχληση, εκείνος της στέλνει δύο βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, από αυτά που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφανώς.

Όλα αυτά γίνονται ενδιαμέσως, σύμφωνα με την καταγγελία, προφορικών σχολίων ανάλογου ύφους. Στις 30 Ιουλίου του 2020 με αφορμή συζήτηση για υπηρεσιακό θέμα ο τότε αντιδήμαρχος «μου σχολιάζει ‘‘Της Λούτσας τα 9μερα κ το μου…ί της Χάιδως’’ και συμπληρώνει ‘‘της Πού..σας’’» αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Ήταν το σημείο που εκείνη του απαγόρευσε να επικοινωνεί μαζί της διαδικτυακά, ακόμη και για υπηρεσιακά θέματα.

Ο πρώην αντιδήμαρχος σταμάτησε μεν την όχληση από το διαδίκτυο, αλλά συνέχιζε να της εκφράζεται με πρόστυχα λόγια. Στις 13 Αυγούστου 2020 όμως και με αφορμή την απομάκρυνση δύο μεγάλων εστιών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από κάποια περιοχή του δήμου της απάντησε: «Άσε μας ρε…, που πρησμένα τ’ α..δια μου, έχω τρεις μήνες να γα…ω. Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό και άστα όλα τα άλλα»!

Την επόμενη ημέρα η γυναίκα ζήτησε να φύγει από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του Δήμου και να απασχοληθεί ως συνοδός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης.

 Στα μέσα Σεπτεμβρίου και με αφορμή υπηρεσιακό θέμα ο τότε αντιδήμαρχος την παρέπεμψε σε απολογία -ακολούθησε η μήνυση, καθώς η καταγγέλλουσα έκρινε παράνομη τη συγκεκριμένη κλήση και την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές οχλήσεις του.

Δείτε στοιχεία από τη δικογραφία:

selida-1_2
selida-5_2
selida-6_2
selida-7_2
selida-8_2

Μοίρασε το άρθρο!