Ανατροπή στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Σε ένα συνεχόμενο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» θα είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι καταναλωτές, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να σταματήσει την οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, να ζητήσει από τους πολίτες την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης και να επιβάλει υποχρεωτικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 15% σε σχέση με το 2021, για να εξασφαλίσουν μία πρόσθετη μείωση στο ταμείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μένουν μόνο οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση του «πακέτου» των παρεμβάσεων στις επιδοτήσεις που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο. Το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» ώστε να προλάβει τις ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πηγές από τα αρμόδια υπουργεία, τις οποίες επιβεβαιώνει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του, λένε: «έχει “κλείσει” το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, όπως επίσης ότι θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία)».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Όσον αφορά το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο που υιοθέτησε και η Κομισιόν, το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Τα παράλογα

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τα τηλεπαράθυρα ζητούσαν από τους πολίτες να προσαρμοστούν, αλλάζοντας το φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης με πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα ζητά υποχρεωτική μείωση ύψους 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να λάβουν ενίσχυση. Κάτι τέτοιο όπως είναι λογικό ακούγεται παράλογο και ήδη υπάρχει αγωνία για το τι θα συμβεί το χειμώνα.

Τέτοιο προβληματισμό έχουν και οι κύκλοι των προμηθευτών, οι οποίοι περιμένουν «τσουνάμι» ληξιπρόθεσμων οφειλών και επισημαίνουν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του «Τειρεσία» για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Καταγγελίες Αδαμίδη για ξεστοκάρισμα καυστήρων και υπερκέρδη παρόχων

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προχώρησε σε δύο καταγγελίες. Η πρώτη αφορά την απαίτηση της κυβέρνησης να κάνουν στροφή οι καταναλωτές προς τους καυστήρες πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να ξεστοκάρει όσους καυστήρες υπάρχουν, αφού υπάρχει ελληνικός νόμος ότι από 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν ευσταθεί η καταγγελία του για την τιμή της μεγαβατώρας, ότι «αγοράζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και οι πάροχοι 454 ευρώ και πουλάνε 790 ευρώ», τότε μιλάμε για ληστρικούς λογαριασμούς και απίστευτα υπερκέρδη στις πλάτες του καταναλωτικού κοινού.

Μοίρασε το άρθρο!