Αμοργός: Τη λάτρεψε το Χόλιγουντ, θα την ερωτευτείς κι εσύ – Όσα πρέπει να δεις

Οι άνθρωποι, οι μυρωδιές, το φαγητό και τα κρυστάλλινα νερά ενός νησιού βγαλμένου από την πιο όμορφη καρτ-ποστάλ.

«Στο λιμάνι χορεύουν οι βάρκες, απέναντι από τον Αμοργιαλό». Με αυτόν τον στίχο ξεκινάει ο Λεωνίδας Μπαλάφας το τραγούδι-περιήγηση στην όμορφη Αμοργό και μέσα από τις λέξεις του φέρνει στο μυαλό μας εικόνες μιας καρτ-ποστάλ στην οποία θέλουμε να βρεθούμε, να ξυπνήσουμε εκεί το πρωί. Είναι χιλιογραμμένο και κλισέ να χρησιμοποιήσουμε το γεγονός πως η Αμοργός φιλοξένησε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», γιατί το νησί είναι κάτι πολύ παραπάνω ακόμα και από το… απέραντο γαλάζιο τoυ.

Το νησί είναι η ανατολικότερη λωρίδα γης των Κυκλάδων και διαθέτει δυο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, με κύριο λιμάνι το πρώτο.

amorgos-2.jpg

Η διασημότερη παραλία της, η Αγία Άννα, θα σε κάνει να αντιληφθείς τι σημαίνει κρυστάλλινα νερά, ενώ η θέα που θα συναντήσεις κατεβαίνοντας το μονοπάτι αξίζει να απαθανατιστεί από την κάμερα του κινητού σου. Πρόκειται για μια βραχώδη παραλία με χοντρό και λεπτό βοτσαλάκι, στην οποία είναι ό,τι πρέπει για να κολυμπήσεις στα νερά της εκτός από το πρωί και κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου, για να σου χαρίσει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Η παραλία του Αγίου Παύλου με τον ιδιαίτερο σχηματισμό θα σε μεταφέρει με το καραβάκι στο απέναντι νησάκι Νικουριά. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την απόλυτη ηρεμία και τα μαγευτικά νερά.

Η Αμοργός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το «νησί του camping» αφού διαθέτει τρία, με το αγαπημένο των κατασκηνωτών να είναι εκείνο της Αιγιάλης. 

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού είναι το ναυάγιο στην «Κάτω Μεριά» και μην φύγεις χωρίς να απολαύσεις τη θέα του. 

nauagio.jpg

Οι λάτρεις του Αιγαίου συχνά αναφέρουν την Χώρα της Αμοργού ως την πιο όμορφη και γραφική  χώρα των Κυκλάδων. Θα χαθείς στα καλντερίμια και τα σοκάκια της το βράδυ, ενώ οι επιλογές διασκέδασης που σου προσφέρει είναι πολλές. Θα απολαύσεις υπέροχα cocktails, θα κάτσεις σε μοναδικά μαγαζιά με μπαλκόνια να χαρείς το κρασί σου και όλα αυτά ως την ώρα που θα δεις ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι να στήνεται σε μια γωνιά, εκεί άστα όλα και μπες στον χορό.

Προφανώς για κείνους που αγαπούν την ψημένη παραδοσιακή ρακί και την εναλλακτική διασκέδαση, θα βρίσκεται πάντα εκεί η μυσταγωγική Αιγιάλη.

Πιο πάνω αναφέραμε το φαγητό της Αμοργού, το οποίο ξεχειλίζει νοστιμιά και απλότητα. Τα παραδοσιακά εδέσματα που θυμίζουν κουζίνα μαμάς θα σε κάνουν να νιώσεις οικεία. Στο «Τρανζιστοράκι» της Χώρας θα απολαύσεις μεζεδάκια και κυρίως πιάτα που θα σου μείνουν αξέχαστα. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις αμοργιανό τυρί σε οποιαδήποτε μορφή του, θα θες να πάρεις μαζί σου επιστρέφοντας.

Στο «Πανόραμα» θα φας κόκορα κρασάτο, τυρόπιτα, φάβα και πατατάτο -μη ρωτάς τι είναι, απλά παράγγειλε το. Το κρασί και τα λαχανικά είναι του κήπου τους, τι καλύτερο;

Ενώ στο «Λιοτρίβι» θα απολαύσεις την θέα του Κάστρου και των Μύλων σε μια αισθαντική ταράτσα γεμάτη γιασεμιά. Θα γευτείς μαμαδίστικα φαγητά, επιβάλλεται να δοκιμάσεις τον θρυλικό «καλόγηρο». Ζήτα να βρεις και το εστιατόριο της «Μαρουσσώς», στο οποίο θα απολαύσεις μαγειρευτά και φρεσκότατα ψάρια, όταν και μόνο οι ψαράδες θα τα έχουν μόλις βγάλει από τα δίχτυα τους. Η παραδοσιακή φάβα θα είναι στο καθημερινό μενού σου, να το θυμάσαι.

Για το τέλος αφήσαμε το πιο ξακουστό κομμάτι του νησιού, το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που στέκει επιβλητικό και ολόλευκο να ομορφαίνει και άλλο το τοπίο πάνω από την Αγία Άννα. Για να φτάσεις στο Μοναστήρι θα χρειαστεί να ανέβεις 300 απότομα σκαλοπάτια, αξίζει ωστόσο να αφιερώσεις ένα απόγευμα γιατί η θέα θα σου κόψει την ανάσα και θα έχεις το Αιγαίο «πιάτο». Αν όχι, βέβαια, θα το απολαύσεις κοιτώντας ψηλά, όσο κολυμπάς στα καταγάλανα νερά.

amorgos.jpg

Η μαγευτική και παράλληλα απλή Αμοργός, με τους λάτρεις από κάθε γωνιά της γης, θα σε συνεπάρει. Μην την αφήσεις για άλλη φορά, φέτος είναι η χρονιά της. Όπως είπαμε και παραπάνω, η Αμοργός δεν είναι μόνο το πολυδιαφημισμένο «απέραντο γαλάζιο», αλλά η ενέργειά της. Αυτή που μόνο όταν φτάσεις στο λιμάνι της θα νιώσεις, όσες φωτογραφίες και αν έχεις δει, όσα κείμενα κι αν έχεις διαβάσει.

Η Αμοργός τελικά είναι η μουσική που γράφτηκε για εκείνη.

Μοίρασε το άρθρο!