Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων

Επανακαθορίζεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

και το σύστημα κοστολόγησής τους. Αυτό προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

-Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

-Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσους προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

-Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

-Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!