Έρχεται η μπλε κάρτα στο ποδόσφαιρο με δεκάλεπτη αποβολή του παίκτη

Μετά την κόκκινη και την κίτρινη, έρχεται η… μπλε κάρτα που πρόκειται να εισαχθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως μέρος των δοκιμών για το «sin-bin», δηλαδή την ολιγόλεπτη αποβολή από τον αγώνα.

Σύμφωνα με την «Telegraph», η επαναστατική αυτή κίνηση θα ανακοινωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας την Παρασκευή (9/2) ως μέρος των νέων μέτρων. Μέσα σε αυτά θα είναι και η απομάκρυνση των παικτών από το παιχνίδι για 10 λεπτά εάν διαπράξουν σκληρό φάουλ ή δείξουν ασέβεια προς τον διαιτητή του αγώνα.

Τα πρωτόκολλα θα προσθέσουν μια νέα… πτυχή στις αποβολές, καθώς οι παίκτες θα αποβάλλονται τώρα εάν λάβουν δύο μπλε κάρτες σε ένα παιχνίδι ή έναν συνδυασμό μπλε και κίτρινης!

Οι δοκιμές σε κορυφαίο επίπεδο αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν και οι κορυφαίοι αγώνες θα αποκλειστούν από τις αρχικές δοκιμές. Ως αποτέλεσμα, οι αναμετρήσεις του Κυπέλλου Αγγλίας και του Κυπέλλου Αγγλίας Γυναικών μπορεί να συμπεριληφθούν σε δοκιμές, με την FA (Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) να σκέφτεται να προσφέρεται εθελοντικά στις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν για δοκιμές. Βέβαια ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι εντελώς αντίθετος με την εισαγωγή μπλε καρτών.

blue_card_9366d.png

Τι είναι η «ολιγόλεπτη αποβολή» στο ποδόσφαιρο;

Οι «ολιγόλεπτες αποβολές» ονομάζονται και «Sin-bins» (Κάδοι Αμαρτίας) έχουν την ίδια χρήση με το χόκεϊ επί πάγου ή το πόλο, στο οποίο ένας παίκτης που παραβεί του κανόνες αποβάλλεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχίσει κανονικά το παιχνίδι. Στο ποδόσφαιρο η συγκεκριμένη «ποινή» θα είναι 10 λεπτά και θα εφαρμόζεται αποκλειστικά ως τιμωρία για διαφωνία.

Όταν ο διαιτητής στείλει κάποιον στο sin-bin σημαίνει ότι ένας παίκτης λαμβάνει κίτρινη κάρτα και απομακρύνεται από το γήπεδο για 10 λεπτά. Οι δοκιμές αποδείχθηκαν δημοφιλείς τόσο στους προπονητές όσο και στους παίκτες και, σύμφωνα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οδήγησαν σε συνολική μείωση των διαφωνιών κατά 38%.

Γεγονός είναι πως η «ολιγόλεπτη αποβολή» έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπιστεί η διαφωνία τους τελευταίους μήνες, αφού ο επικεφαλής διαιτησίας, Χάουαρντ Γουέμπ, είπε το περασμένο καλοκαίρι ότι η συμπεριφορά των προπονητών και των παικτών «δεν ήταν αρκετά καλή». Η Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει αποφασίσει αν θα υποβάλει αίτηση συμμετοχής στα δοκιμαστικά του νέου αυτού κανόνα.

Μοίρασε το άρθρο!