Άγιαξ-Τότεναμ 2-3: Ο Λούκας έστειλε τους Λονδρέζους στον τελικό

Η τεράστια Τότεναμ του μαέστρου Ποτσετίνο και του ήρωα Λούκας Μόουρα, που σκόραρε τρία γκολ, “πάτησε” τον Άγιαξ στο δεύτερο ημίχρονο στο Άμστερνταμ και πήρε πανάξια την πρόκριση στον τελικό του UCL με 3-2 σε… νεκρό χρόνο.

το πιο “τρελό” Champions League των τελευταίων ετών, η ψυχωμένη Τότεναμ έγραψε στο βιβλίο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μία από τις πιο μάγκικες προκρίσεις στην ιστορία του αθλήματος.

Οι Λονδρέζοι του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και του “Mr. χατ – τρικ” Λούκας Μόουρα, του απαξιωμένου στην Παρί Βραζιλιάνου, πραγματοποίησαν καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο μέσα στο Άμστερνταμ και έκαναν το εις βάρος τους 2-0, 3-2 και πήραν την πρόκριση στον τελικό, εκεί που τους περιμένει η επίσης φανταστική Λίβερπουλ.

Πάμε να δούμε την παρανοϊκή εξέλιξη της γιγάντιας μάχης:

ΜΕ ΤΗ “ΣΦΡΑΓΙΔΑ” ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Όπως στο Τορίνο με την Γιουβέντους, έτσι και το Άμστερνταμ στον επαναληπτικό με την Τότεναμ ο αρχηγός του Άγιαξ το πήρε πάνω του. Ο Ματάις Ντε Λιχτ, ο αρχηγός του Αίαντα έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή στη μάχη των Ολλανδών για πρόκριση στον τελικό, αλλά πού να φανταζόταν τι θα γινόταν στο τέλος… Ο 19χρονος, λοιπόν, στο 5′ με ασύλληπτη κεφαλιά έκανε το 1-0, νικώντας τους πάντες στον αέρα της ολλανδικής πρωτεύουσας.

ΤΑΝΤΙΤΣ, Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

Η Τότεναμ, μόλις βρέθηκε πίσω στο σκορ, βγήκε μπροστά και προσπάθησε να ισοφαρίσει για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης στο μεγάλο φινάλε της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την 1η Ιουνίου στη Μαδρίτη, αλλά ο Σον σημάδεψε το δοκάρι στο 6′. Ωστόσο, ο Ντούσαν Τάντιτς, ο παίκτης έκπληξη της εφετινής διοργάνωσης έγινε ο… ηθικός αυτουργός στο δεύτερο γκολ του Αίαντα, δείχνοντας να τελειώνει τ’ όνειρα των Λονδρέζων για πρόκριση σε εκείνο το σημείο.

Ο Σέρβος στο 35′ πήρε τη μπάλα και έφυγε στην επίθεση, εκμεταλλεύτηκε την υπέροχη κίνηση του Φαν Ντε Μπέεκ που τράβηξε ποδοσφαιριστές του Ποτσετίνο πάνω του, αφήνοντας έτσι χώρο ώστε ο Τάντιτς να δώσει την ασίστ στον Ζιγές. Ο Μαροκινός με τη “στρογγυλή θεά” σερβιρισμένη έπιασε ένα φοβερό σουτ και εκτέλεσε με το αριστερό τον Λορίς για το 2-0.

Για τον Τάντιτς, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως στην ξέφρενη πορεία του Άγιαξ στο Champions League έχει μπορέσει να μετέχει στα 11 από τα 22 γκολ της ομάδας του με 6 τέρματα και 5 ασίστ.

ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ο ΠΟΤΣΕΤΙΝΟ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ Ο ΛΟΥΚΑΣ

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, είδαμε εντελώς διαφορετικό έργο σε σύγκριση με το πρώτο κι αυτό χάρη στην έμπνευση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο που πέρασε εκτός τον Γουενιάμα και τοποθέτησε ως παρτενέρ του Σισοκό στα χαφ τον δημιουργό Έρικσεν που μέχρι τότε δεν είχε φανεί. Αυτό ήταν…

Η Τότεναμ από εκεί και έπειτα “πάτησε” τον Άγιαξ με γκολ, κατοχή και ένα κάρο ευκαιρίες. Μέχρι το 68′ οι Λονδρέζοι είχαν 70% την κατοχή και τον Λούκας να “κεντάει”. Ο Βραζιλιάνος στο 55′ μείωσε σε 2-1. Ο Ρόουζ έκανε εκπληκτική ενέργεια, βρήκε τον Ντέλε Άλι κι εκείνος με τη σειρά του τον σκόρερ.

Το 2-2, πάλι, από τον πρώην παίκτη της Παρί και μάλιστα τέσσερα λεπτά μετά το πρώτο. Ο έμπειρος winger βρέθηκε φάτσα με την εστία του Ονανά και δεν αστόχησε βάζοντας… φωτιά στον δεύτερο ημιτελικό μεταξύ αυτών των δύο καταπληκτικών ομάδων.

Ο ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΤΡΕΛΑΝΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Τότεναμ ήταν η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και άξιζε την πρόκριση και την πήρε κιόλας, από τα πόδια του Λούκας Μόουρα, ενός ποδοσφαιριστή που η Παρί των εκατομμυρίων απαξίωσε και πούλησε στην Τότεναμ, για να γεμίσει το οπλοστάσιό της με σταρ που δεν κατάφεραν να την πάνε πουθενά στην Ευρώπη.

Τα τελευταία λεπτά στο Άμστερνταμ ήταν συγκλονιστικά. Ο Άγιαξ, αυτή η εξαιρετική ομάδα του Ντε Χαχ… άδειασε. Τα “Σπιρούνια” από την άλλη ήταν αποφασισμένα για το μεγάλο “μπαμ”. Στο 86′ οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το θαύμα, αλλά δεν το πέτυχαν επειδή ο Βερτόγκεν ολομόναχος δεν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, τον εμπόδισε ο φοβερός Ονανά που όμως δεν βρήκε αντίδοτο απέναντι στον Λούκας Μόουρα. Στο 90+5′ ο 27χρονος πλάσαρε, έκανε χατ-τρικ και έστειλε την ομάδα του εκεί που της άξιζε βάσει απόδοσης: Στον τελικό της καλύτερης διοργάνωσης στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

AΓΙΑΞ: Ονανά, Μαζραουί, Μπλιντ, Ντε Λιχτ, Ταγλιαφίκο, Ντε Γιόνγκ, Ζιγές, Σένε (60′ Φέλτμαν), Φαν ντε Μπέεκ, Τάντιτς, Ντόλμπεργκ (67′ Σίνγκραβεν).

ΤΟΤΕΝΑΜ : Λορίς, Τρίπιερ (81′ Λαμέλα), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ (82′ Ντέιβις), Γουανιάμα (46′ Γιορέντε), Σισοκό, Έρικσεν, Ντέλε Άλι, Λούκας, Σον.

 

Μοίρασε το άρθρο!